Lijekovi u BiH najskuplji u regiji

Lijekovi u BiH najskuplji u regiji

Regulativa koja se odnosi na tržište lijekova u BiH u isključivom je interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca ljekarni, zbog čega građani u BiH plaćaju najveće cijene lijekove u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, pokazuje analiza “Realna cijena lijekova” koju je, uz pomoć Centra civilnih inicijativa i USAID-a, uradilo Udruženje Misli dobro.
Prema podacima iz ove analize, devet lijekova od posmatranih 13 iz grupe deset najprodavanijih lijekova u BiH, najskuplje su u regiji. Ova analiza je pokazala i da nadzor nad tržištem lijekova, vrijednim više od 700 milijuna KM, u BiH praktično ne postoji.
“Pravilnik o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijena donesen 2017. godine, direktor Agencije za lijekove je imao 60 dana da imenuje organ koji će vršiti nadzor nad Pravilnikom, ali je Nadzorno tijelo imenovano tek u prosincu 2018. godine, a zbog problema sa naknadama danas ne funkcionira i ne zasijeda”, rekao je Uroš Vukić, član Udruženja Misli dobro. Analiza je pokazala i da BiH ima najveću veleprodajnu maržu od osam posto, dok je u Srbiji i Crnoj Gori ona šest posto.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar