LIKVIDIRAN AL-BAGDADI Donald Trump: Gledao sam uživo, umro je kao pas, plakao je i cmoljio do kraja

LIKVIDIRAN AL-BAGDADI Donald Trump: Gledao sam uživo, umro je kao pas, plakao je i cmoljio do kraja

Abu Bakr al-Bagdadi, irački džihadist koji se pojavio niotkuda da bi se potom kao vođa sunitske Islamske države (IS) samoproglasio “kalifom” svih muslimana, bio je meta američke vojne operacije u Siriji, javili su u nedjelju svjetski mediji koji prenose kako razni izvori vjeruju da je taj ratni vođa, koji je iza sebe ostavio krvavi trag smrti i užasa, ubijen. Da je vođa Islamske države vjerojatno ubijen, prenijeli su u nedjelju prvo iranski i irački izvori te izvori u Siriji. Iračka državna televizija u nedjelju je prenijela snimke koje je opisala kao rezultat američke operacije u Siriji u kojoj je ubijen al-Bagdadi.
Trumpova potvrda

Konačnu potvrdu te informacije u nedjelju je dao sam američki predsjednik Donald Trump na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare na kojoj je opisao detalje akcije.
– Sinoć je SAD priveo pravdi jednog od najgoreg teroristu. Al-Bagdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili. Ovo je bio jedna od naših najvećih prioriteta. Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje djece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel – objavio je Trump.
– Ovo je još jedan podsjetnik da ćemo i dalje loviti preostale teroriste ISIL-a, a to vrijedi i za druge terorističke organizacije, oni su isti u našim očima. Za Al-Bagdadija su radili luzeri, u nekim su situacijama bili uplašeni psići, a u drugima nemilosrdne ubojice – rekao je američki predsjednik, te nastavio opisivati akciju kojoj je kako je rekao, pratio uživo kao da gleda film.
– Bio je bolesnik, zao i nasilan. I sad ga nema. Umro je kao kukavica –  rekao je Trump o vođi ISIL-a i zahvalio Rusiji i Turskoj na suradnji u, kako je rekao, opasnoj operaciji.

– Imali smo ga pod nadzorom nekoliko tjedana. Imali smo informacije kamo ide, ali je on stalno mijenjao planove. Vidjeli smo da je tamo, znali smo o tom objektu i znali smo za tunele. Većina tunela je bila slijepa, jedan nije, ali taj smo pokrili. Spustili smo se s osam helikoptera. Nismo htjeli ići na glavni ulaz jer je to bila zamka. Gledao sam to uživo, sve je bilo vrlo jasno, kao da gledate film –  rekao je Trump.

– Turska je znala da idemo u operaciju, mogli su nas skinuti, a onda bi ih likvidirali. Ali puno bi se loših stvari onda dogodilo. Bila je tajna operacija, letjeli smo vrlo nisko i vrlo brzo. Otkad sam prije tri godine postao predsjednik htio sam da uhvatimo al-Bagdadija. Htio sam al-Bagdadija. Uhvatili smo neke teroriste, ali to nisu bila neka jaka imena. Uvijek sam pitao gdje je al-Bagdadi. Nije umro kao junak, nego kao kukavica. Umro je kao pas. Plakao je i cmoljio do kraja. Ubijeno je puno njegovih ljudi, a mi nismo izgubili nikoga. Samo je pas ozlijeđen – rekao je Trump.

Tko je bio Bakr al-Bagdadi?
Bagdadi je rođen kao Ibrahim Avad al-Samara 1971. u Tobčiju, siromašnom dijelu grada Samare, sjeverno od Bagdada, u obitelji propovjednika iz ultrakonzervatvne salafističke škole sunitskog islama. Unutar tzv. “sunitskog trokuta”, taj “povučeni, ćudljiv i jedva čujan” dječak revno je proučavao Kuran te je već u ranoj dobi dobio nadimak “vjernik”. Islamska država ili kalifat, koju je al-Bagdadi 2014. proglasio u srpnju 2014. na preko četvrtine Iraka i Sirije, postala je poznata po zvjerstvima protiv vjerskih manjina i napadima na pet kontinenata protiv “nevjernika” u ime radikalnog islama koji je zaprepastio i umjerene muslimane.
Bagdadi je dugo na američkom popisu najtraženijih terorista, ali su ga tražile i snage sigurnosti zemalja u regiji koje su sudjelovale u slamanju Islamske države, a nastavilo ga se tražiti i nakon što su Irak i Sirija vratili gotovo cijelo okupirano područje.
Salafističkim džiihadistima se pridružio 2003., kada je SAD izvršio invaziju na Irak. Amerikanci su ga 2004. uhitili i zatočili u zatvoru Bucca gdje ubrzo postao vrlo popularan kao propovijednik i nogometaš koji je loptu naganjao u zatvorskom dvorištu. Ovaj put je dobio nadimak “Maradona”, a Amerikanci su ga pustili na slobodu nakon godinu dana, ocjenjujući da ne predstavlja vojnu prijetnju. Pažnju svijeta privukao je 4. srpnja 2014. kada je s propovijedaonice srednjovjekovne džamije al-Nuri u Mosulu proglasio obnovu kalifata.
“Bog nam je naredio da se borimo protiv neprijatelja”, poručio je Bagdadi, predstavivši se kao “kalif Ibrahim, zapovjednik pravovjernih”.
Njegovom pozivu odazvalo se na tisuće dobrovoljaca iz cijelog svijeta kako bi postali “Jund al-Khilafa” – vojnici kalifata, te se borili protiv šijita, SAD-a i njegovih zapadnih saveznika.

Vrhunac moći 2016. godine
Na vrhuncu moći 2016., IS je vladao milijunima ljudi na području koje se protezalo od sjeverne Sirije kroz gradove i sela uzduž riječnih dolina Eufrata i Tigrisa do predgrađa Bagdada. IS je preuzeo odgovornost za napade u desetke gradova, uključujući Pariz, Nicu, Orlando, Manchester, London i Berlin te na gradove u Turskoj, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu. IS je u šijitskom dijelu Bagdada u srpnju 2016. izvršio napad u kojem je ubijeno 325 ljudi, no istom okrutnošću je znao eliminirati i svoje bivše saveznike u redovima salafističkih džihadista. Tako je poveo rat protiv Fronte Nusra, sirijskog ogranka Al Qaide, a 2013. je raskrstio s al-Zavahrijem.
U studenom 2016., u tijeku sukoba iračkih snaga i džihadista u Mosulu, svoje je borce i stanovništvo cijele pokrajine Nineveh pozvao na borbu protiv “Božjih neprijatelja” koji su nakon dvije godine uspjeli ući u kalifatsku prijestolnicu, a borcima samoubojicama je poručio da “noći nevjernika pretvore u dane”.
“Opustošite njihove zemlje i učinite sve da njihova krv teče u potocima”, poručio je tada Bagdadi svojim borcima u snimljenoj poruci.
Genocid nad Jezidima, sljedbenicima jedne od najstarijih bliskoistočnih religija, ilustrira svu brutalnost njegove vladavine. Tisuće muškaraca je pobijeno na planini Sinjar na sjeverozapadu Iraka, njihovom vjekovnom prebivalištu, a žene su također masovno likvidirane ili zarobljene za seksualne robinje. I neke druge vjerske skupine bile su podvrgnute seksualnom ropstvu, pokoljima i bičevanjima.

Okrutna pogubljenja
IS je izazvao sveopće zgražanje svijeta i javnim pogubljenjima –  odsijecanjem glava talaca iz zapadnih zemalja – SAD-a, Velike Britanije, Japana, ali i Hrvatske.  Sinajska podružnica IS-a otela je 22. srpnja Hrvata Tomislava Salopeka koji je u Egiptu radio za francusku kompaniju CGG (Compagnie Générale de Géophysique), a 5. kolovoza su objavili video u kojem Salopek, klečući u narančastoj zatvorskoj uniformi pored zamaskiranog džihadista s nožem, s papira čita zahtjeve egipatskim vlastima. Egipatske vlasti objavile su u studenom 2015. kako je ubijen Salopekov krvnik i vodeći islamistički militant u Egiptu, Ahraf Ali al-Gharabali. SAD je za informacije koje bi urodile uhićenjem al-Bagdadija raspisao nagradu od 25 milijuna dolara, kao svojevremeno za vođu Al Qaide Osamu bin Ladena i njegovog nasljednika Ajmana al-Zavahrija.  U američkim zračnim napadima ubijena je većina Bagdadijevih zapovjednika, uključujući Abu Omara al-Šišanija, Abu Sajafa, Abu Ali al-Anbarija i glasnogovornika IS-a Abu Mohameda al-Adnanija. Tisuće njegovih boraca je ubijeno ili zarobljeno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing