Livanjski pčelari otvorili centar pčelarstva i predstavili jedinstvenu etiketu

Livanjski pčelari otvorili centar pčelarstva i predstavili jedinstvenu etiketu

Područje grada Livna pogoduje čistim zrakom i netaknutom prirodom, koja u kombinaciji s biološkom raznolikošću biljnih vrsta čini idealnu oazu za proizvodnju kvalitetnog i prepoznatljivog meda i proizvoda od meda.

Sve navedene faktore Gradska uprava i nevladina organizacija Muslim Aid Association su prepoznali kao bitne i u tu svrhu uključili sve one koji su uključeni u lanac proizvodnje i prometovanja medom i proizvodima od meda. Tim povodom danas je u Livnu upriličeno otvaranje pčelarskog centra kao i promocija karakterističnog vizualnog identiteta ambalaže meda s područja livanjskih kraških pašnjaka.

Pčelarski centar u Livnu koji je danas otvoren rezultat je dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid Association realizira u suradnji s Gradom Livnom i Udrugom pčelara „Li-Vrisak“ Livno, istakla je Edina Šehić-Saliji, direktorica nevladine organizacije.

Pomagati pčelare je od iznimne važnosti

“Projektom smo željeli uključiti sve one koji proizvode med ali i one koji ga vrlo rado vole konzumirati. Prepoznali smo udruženja pčelara kao ključne faktore sigurnosti proizvodnje i prometovanja meda u lokalnim zajednicama i u skladu s time ih tehničko-tehnološki osnažili kroz donaciju linija za proizvodnju satnih osnova i punionice meda ali i kroz razvoj karakteristične ambalaže. Prethodno smo za 10 mladih pčelara u suradnji s udrugom „Li-Vrisak“ donirali 100 pčelinjih društava i kroz proces edukacija i mentorstva osnažili ih da sami počnu pčelariti.“ dodala je Šehić-Saliji.

Gradonačelnik Livna, Darko Čondrić kazao je da je za Gradsku upravu od iznimne važnosti pomagati pčelare s livanjskog područja budući da je ovo područje koje je svojim položajem i bioraznolikošću vrlo karakteristično za proizvodnju meda. „Ovo je još jedan u nizu projekata koje gradska uprava realizira s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Osnovni cilj ovoga projekta i otvaranje ovoga pčelarskog centra je omogućavanje pčelarima da imaju zajedničke pogone za preradu voska i punjenje meda. S tim u vezi smanjit ćemo i reducirati njihove troškove, a unaprijediti njihovo poslovanje.„ zaključio je gradonačelnik Darko Čondrić.

Osim doniranih mašina i svih neophodnih resursa, pčelari sa područja Livna bit će u prilici da svoj med prodaju pod nazivom „Med livanjskih kraških pašnjaka“ koji su po svojoj strukturi i poziciji jedinstveni u Europi, što ističe i Mirando Šperac, predsjednik Udruge „Li-Vrisak“ i profesionalni pčelar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing