Ljetni radovi u nasadima jabuke – na što posebno obratiti pažnju

Ljetni radovi u nasadima jabuke – na što posebno obratiti pažnju

Tijekom ljetnih mjeseci nasadi jabuke ulaze u nešto mirniji i tehnološki manje zahtjevan period. Primarni porast mladica se završava, kao i faza drugog (lipanjskog) opadanja plodova.

“Zaštita od najvećeg broja bolesti i štetnika je pri kraju, tako da se dobro štićeni nasadi rutinski privode krajnjem cilju, a to je berba. U slučaju da je došlo do probijanja sustava zaštite voditi računa da zaraze ostanu lokalizirane i ne dođe do povećanja šteta”, upozorava stručni savjetnik za voćarstvo i vinogradarstvo Zoran Janković.

U ovom periodu, dodaje, posebno treba obratiti pažnju na uzročnike pjegavosti lista i krastavosti ploda (Venturia inaequalis) gdje sekundarne (konidijske) zaraze mogu načiniti veliku štetu, a svaka kiša predstavlja potencijalni rizik. – piše Agroklub.com

“Problem mogu napraviti druga i treća generacija jabučnog savijača Carpocapsa pomonella, kao i napad crvenog pauka Panonychus ulmi i Tetranychus urticae.

Kako smo ranije pisali, za suzbijanje čađave pjegavosti i krastavosti ploda mogu se primijeniti fungicidi. Neki od njih su protektivni, tako da sprječavaju nastanak infekcije, a drugi djeluju na patogen i izvjesno vrijeme poslije ostvarene zaraze.

Procjena roda

U ljetnom periodu, navodi ovaj savjetodavac, obavlja se prva procjena prinosa, koja služi kao osnova za ugovaranje plasmana jabuke. U jabučnjacima, posebno onim sa smanjenim prinosom uvjetovanim alternativnošću ili jačim proljetnim mrazevima, preporučuje se izvođenje zelene rezidbe.

Obratiti pažnju na štetnike i bolesti (Foto:Depositphotos/rixipix)

“Obavljanjem kvalitetne zelene rezidbe postiže se više korisnih efekata. Uklanjanjem vodopija i drugog prirasta smanjuje se bujnost stabala, a samim tim i povećava razvoj rodnog potencijala za sljedeću godinu”, kaže Janković, dodajući da se smanjenjem lisne mase postiže veća prozračnost krune stabla.

“Time se omogućava bolja obojenost kod crvenih sorti, a istovremeno se smanjuje potencijal zaraze gljivičnim bolestima. U ogoljenim dijelovima krune prirast se ostavlja i postavlja (povijanjem) u položaj u kome će se potencirati formiranje rodnih pupoljaka.”

Nastaviti sa zaštitom

Kako dalje savjetuje, poželjno je nastaviti s primjenom preparata na bazi kalcija zbog sprječavanja pojave gorkih pjega, kao i drugih fizioloških poremećaja. Na taj način se omogućava kvalitetnije i dugotrajnije skladištenje plodova.

Redovno održavati zemljište (Foto: Juljijana Kuzmić) 

“Treba koristiti preparate koji nisu na dušičnoj bazi. Dušik u ovom razdoblju ima negativan učinak jer potiče porast i produžava vegetaciju biljaka koje ne uspijevaju ući pripremljene u period zimskog mirovanja i kao takve su osjetljivije na niske zimske temperature.”

Preporučuje se upotreba sredstava na bazi aminokiselina kao redovna mjera, a pogotovo u razdobljima visokih, tropskih temperatura, kao i situacijama kada su oscilacije temperature velika. Time se pospješuju fiziološki procesi koji čine biljku otpornijom na stres.

“Redovno održavati zemljište, kako u redu, tako i međuredovima. Obradu u redu održavati frezom, a međuredni prostor u nasadima s navodnjavanjem zatravljen. U nasadima bez sustava za navodnjavanje međuredove održavati kao jalovi ugar”, zaključuje ovaj stručnjak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar