Lova sa “zida plača”:  Za 3 dana s bankomata u BiH ukrali 2,5 milijuna KM

Lova sa “zida plača”: Za 3 dana s bankomata u BiH ukrali 2,5 milijuna KM

Prethodni vikend, točnije od petka do nedjelje na području BiH izvršena je jedna od najvećih pljački bankomata. Policija u Bihaću je naime uhitila dvojicu ukrajinskih državljana kod kojih je pronađeno oko 100.000 KM. Ipak, istražitelju sumnjaju da je za dva dana sa brojnih bankomata u BiH ukradeno čak više od 2,5 milijuna KM.

Kako doznaje portal Klix.ba najviše novca je ukradeno sa bankomata Sberbanke u BiH. Radi se o bankomatima tvrtke Payten, koje osim Sberbanke u našoj zemlji još koriste i Ziraat banka, Sparkasse, Intesa Sanpaolo, Addiko te NLB banka.
Policija za sada sumnjiči dvojicu uhićenih Ukrajinaca, Aleksandra Ivanoviča Zajceva i Dmitra Jurioviča Bojku, ali se pretpostavlja da je u akciji velike pljačke bankomata sudjelovalo još nekoliko osoba, s obzirom na količinu ukradenog novca.

Pljačka je vršena krajnje brzo i to tako što su pljačkaši putem specijalne opreme bez fizičkog oštećenja davali nalog bankomatu da izbacuje novac. Međutim, postupak podizanja novca je takav da je odjednom moguće podići manji iznos novca, za što je potrebno oko 15 sekundi. Nakon što su pokrenuli mehanizam isplate pljačkaši su čekali da novac iz bankomata izađe u valovima.

Pretpostavlja se da su pljačkaši u svoju akciju namjenski krenuli u petak i subotu, jer banke uoči vikenda osiguraju dovoljne količine novca u bankomatima. A s obzirom na količinu otuđenog novca pljačkaši su očito puna dva dana tražili određene pogodne bankomate i uzimali novac.

S obzirom da na svakom bankomatu postoji kamera, Klix doznaje da su posebnim sprejom prskali kameru, kako bi izbjegli da budu snimljeni.

Očito im je koncentracija popustila u nedjelju, kada su uhićeni u Bihaću. Kod dvojice privedenih Ukrajinaca pronađeno je oko 100.000 KM novca. Ipak, gdje je ostatak od skoro 2,5 miliona KM za sada nije poznato.

Iz Sberbanke nam nisu željeli potvrditi koliko je tačno novca otuđeno. Ipak, iz Sberbanke su nam kazali da bankomati danas nisu u funkciji jer se vrše sigurnosne i i tehničke provjere, ali da građani svoj novac mogu podići na šalterima banke i koristiti svoje kartice. Također naglašavaju da klijenti banke nisu oštećeni ni na koji način. Dodatno, banka je osigurana za ovakve ili slične situacije.

Portal Žurnal.info je jučer objavio da su uhapšeni ukrajinci na teritoriju BiH ušli iz Srbije, i to preko Graničnog prelaza Šepak, koji slovi za jedan od najsigurnijih prelaza za kriminalce.

Dodaju da su prethodno boravili na teritoriji Crne Gore gdje su, sumnjaju policijske agencije, također podigli više stotina tisuće eura s bankomata.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing