LUDI DETALJI SPEKTAKULARNE AKCIJE: Zaplijenjeno 4,3 tone kokaina, pali Hrvati, Srbi, Slovenci, Nizozemci, Talijani…

LUDI DETALJI SPEKTAKULARNE AKCIJE: Zaplijenjeno 4,3 tone kokaina, pali Hrvati, Srbi, Slovenci, Nizozemci, Talijani…

Policajci infiltrirani u kartel u Trstu su čekali robu pa uhitili 38 osoba i zaplijenili 4 tone kokaina.

Akcija je započela u Kolumbiji. Tamo je tajni agent od Zaljevskog klana naručio veliku pošiljku kokaina za europsko tržište. Prva pošiljka, od 300 kilograma, stigla je komercijalnim letom u Italiju, iako je Zaljevski klan mislio da će se transport, kao i obično, odviti morskim putem. Druga pošiljka, teška četiri tone, bila je zahtjevnija za prijevoz pa je tajno prebačena prvo u Madrid, a otamo vojnim avionom u Italiju. Krajnja destinacija bio je Trst, gdje su dvojica talijanskih agenata, ranije ubačenih u kriminalno podzemlje, preuzeli robu i čekali osobe koje su se javile da ih preuzmu, piše Jutarnji list.

“Nismo znali tko će se pojaviti da preuzme drogu. Stalno se radilo s kodnim imenima. Naši agenti čekali su da vide tko će se pojaviti”, priča pukovnik Leonardo Err iz odjela za financijski kriminal, predstavljajući detalje spektakularne europske zaplijene u kojoj su policajci majstorski nadmudrili kriminalce i uhitili 38 osoba.

Posrednici

Tajni agenti nisu dugo čekali u tršćanskoj luci. Po robu su stigli albanski, moldavski, srbijanski, crnogorski i bugarski krijumčari. Kuriri su preuzeli svojih 19 paketa ne sluteći da ih prati policija i da će im uskoro na rukama biti lisice.

Sveukupno je izdano 38 naloga za uhićenje, a sva droga, podmetnuta kako bi se trgovce drogom uvuklo u stupicu, kasnije je pronađena i vraćena, osim nekoliko kilograma koji su istražiteljima izmaknuli, objavila je talijanska policija. Nažalost, tri osobe uključene u “posao” zasad su još u bijegu. One su djelovale kao posrednici, a među njima je i jedan Nizozemac.

Mreža za trgovce unosnim bijelim prahom počela se plesti prije više od godinu dana.

Riječ je o međunarodnoj akciji, a koordinirao ju je Ured javnog tužitelja iz Trsta, koji je, pod ravnanjem tužitelja Federica Frezze, zloglasnom kartelu i njihovim kupcima u Europi podmetnuo tri policajca te spriječio da 240 milijuna eura vrijedan bijeli prah, oko 4 tone, dođe na europske ulice.

Ilegalni teret

Zahvaljujući tajnim agentima, ured talijanskog tužitelja ušao je u direktne pregovore s krijumčarima, djelujući kao “logistički posrednik” između prodavatelja i kupaca za čak 19 pošiljki. Tijekom akcije su otkrili kontakte, kanale prebacivanja “robe”, transportne mreže, imena i šifre za telefonsku komunikaciju. Bila je to, riječima talijanskih medija, kolosalna međunarodna prijevara, po svoj prilici prva takva u povijesti.

Pali su, uz Talijane, suradnike ‘Ndranghete, i Nizozemci, Slovenci, Srbi, Bosanci, ali i Hrvati. Točnije, jedan hrvatski državljanin, Milan M. (37), te jedan srbijanski državljanin, Radivoje V. (33), koji je neko vrijeme živio u Hrvatskoj. Njih dvojica su uhićeni u Hrvatskoj temeljem talijanske tjeralice i iz Remetinca bi trebali biti izručeni na suđenje u Italiju. Milan M. i Radivoje V. bili su manje važne karike u ovom narkolancu – radili su za trgovce vozeći kamione u kojima je bila droga.

Daleko u Kolumbiji bili su ljudi zaslužni za proizvodnju i distribuciju

Zapravo je njihov pad izazvao probleme koji su naposljetku “usosili” njihove europske poslovne partnere. Naime, prije nešto više od godinu dana policija iz kolumbijskog glavnog grada Bogote nazvala je svoje talijanske kolege dojavljujući im da narkotrafikanti traže sigurne kanale u Italiji za europsko tržište. Bili su to ni manje ni više nego članovi trenutačno najzloglasnijeg kolumbijskog narkokartela Zaljevski klan, na čijem je čelu bio Dario Antonio Úsuga, u kriminalnim krugovima, a i šire, poznatiji kao Otoniel. Aktivirani su tajni agenti sa zadatkom infiltracije u kriminalno podzemlje i uskoro je luka Trst predstavljena kao sigurna za prihvat ilegalnog tereta.

Policajci su se predstavili kao kriminalci kako bi identificirali preprodavače, posrednike i mule te kako bi policija prikupila dokaze za njihovu krivnju i uspješno suđenje. “Kriminalci su povjerili transport i skladištenje freelancerima i zato su se infiltrirani policajci uspjeli ubaciti u lanac. Uhićenja i privođenja bila su odrađena kako bi izgledala kao slučajne akcije policije te kako ne bi izazvala paniku i povlačenje ostalih kriminalaca iz dogovora. Naša operacija je gađala upravo Zaljevski klan. On je više od kartela. To je klan koji ima vojnike, paravojne jedinice i kontrolira golema područja u Kolumbiji”, ispričao je na konferenciji za medije tužitelj Frezza.

Psi kao čuvari

Operacija je počela prije nešto više od godinu dana, a onda je, u studenome prošle godine, u kolumbijskoj džungli uhićen šef kartela Otoniel. U njegovu uhićenju sudjelovalo je oko 500 policajaca i vojnika, a događaj je bio tako važan da je o njemu naciju izvijestio predsjednik Iván Duque, koji je govorio o “padu najvažnijeg šefa kartela od Pabla Escobara”.

Istražitelji su tijekom operacije razotkrili gustu mrežu veza između Zaljevskog klana i kupaca iz Europe. Talijanski istražitelj istaknuli su kako je kartel bio povezan s talijanskim kriminalnim organizacijama, prije svega s ‘Ndranghetom, jednom od najmoćnijih mafijaških organizacija u svijetu.

Otoniel je uhvaćen zahvaljujući vlastitoj slabosti – problemu s kralježnicom. Naime, zbog bolova u leđima mafijaški je boss uvijek spavao na specijalnim anatomskim madracima dok se skrivao po kolumbijskoj divljini. Inspektori su mu ušli u trag slijedeći madrace u trošnim seoskim kućama u kojima se krio. Osim toga, Otoniel je držao dresirane pse kao čuvare, a kolumbijske snage dočepale su se jednog od njih i uspjele ga obučiti da nađe gazdu. U svemu im je pomagala Amerika, a narkobos je na koncu izručen američkoj vladi zbog krijumčarenja droge u Americi. Otoniel je, dakako, bio poznat i po drugim zlodjelima, a ne samo ilegalnoj trgovini. Bio je brutalan i krvoločan, ubijao je i silovao, vrbovao je male dječake, a siromašne maloljetnice je seksualno napastovao i držao kao roblje. Zajedno s njim pali su kriminalci diljem Europe.

Najjači u Kolumbiji

Klan je proizašao iz desničarskih paravojski ustrojenih prije 20 godina. Zaljevski klan, koji se još zove Gaitanističke samoobrambene snage Kolumbije (AGC), kriminalna je organizacija proizašla iz jedne od kolumbijskih gerilskih frakcija.

Za razliku od početka, kad su se bavili i politikom, s vremenom su se pretvorili u običnu kriminalnu skupinu koja se pokazala iznimno brutalnom u obračunima s neprijateljima.

Klan je proizašao iz desničarskih paravojski ustrojenih prije 20 godina kako bi se suprotstavile ljevičarskim gerilskim grupama u Kolumbiji, poput marksističkog FARC-a. Prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, Klan je s trenutačno najmanje 3.000 članova najjača narkoorganizacija u Kolumbiji. Ima odlične veze s kriminalcima s Balkana, iz Italije i Meksika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar