Luka Faletar: NAJVIŠE ME ZASMETALO IGNORIRANJE UZDOLA

Luka Faletar: NAJVIŠE ME ZASMETALO IGNORIRANJE UZDOLA

O dosadašnjem političkom radu, o planovima za budućnost, Ramski vjesnik je kratko razgovarao sa Lukom Faletarom, zastupnikom HDZ 1990 u Skupštini HNŽ-a

RV: Gospodine Faletar, uoči novih općih izbora u BiH Vi ste nam odličan sugovornik jer ste odavno na političkoj sceni. Kako vidite rad Skupštine Hercegovačko neretvanske županije čiji ste član bili u proteklih 8 godina?

Odmah ću reći – ocjena je negativna. Nismo bili dobri u donošenju novih zakona, u izmjenama postojećih, tako da su mnogi procesi u našoj županiji prepušteni stihiji. Vrlo loše nas je ocijenio i nevladin sektor, oni koji analitički prati rad svih skupština u državi. Ali treba znati da uspješnost županijske skupštine ovisi o kvaliteti županijske vlade, jer vlada i pojedina ministarstva pripremaju zakone i druge propise i podnose Skupštini na razmatranje, dopune i usvajanje. Mi imamo nesreću da imamo najneuspješniju Vladu od kad postoji Županija hercegovačko – neretvanska. Uz takvu Vladu neradnika i uhljeba ovaj narod nema nikakvih šansi. Naša Županija ima najbolje potencijale u cijeloj državi. Bog nam je dao i zdrav okoliš i puno sunca, i prekrasne rijeke, pa i more. A mi, umjesto da to dalje poboljšavamo u korist naroda, mi smo to prilično devastirali u korist vladajuće klike. Dakle, ako je Skupština zaslužila jedinicu, onda je vlada HNŽ-a zaslužila veliki, veliki minus.

RV: Vi ste, gospodine Faletaru, također dio te Skupštine. Je li oporba mogla utjecati na bolji rad?

Ja sam stvarno kao oporba dobro radio i doprinosio, bio aktivan član Skupštine, to znaju svi koji su pratili taj rad. Oporbe svugdje u svijetu djeluju kao korektiv, takvi smo bili i mi u HNŽ-u .  imali smo prijedloge  poboljšanja svih materijala koji bi se našli pred zastupnicima. Ali, pred nas je dolazilo jako malo prijedloga, održano je jako malo sjednica. Jednostavno je Vlada HNŽ-a, predvođena Nevenkom Hercegom iz HDZ-a BIH, podnosila tako malo nacrta i prijedloga da se Skupština sastajala veoma rijetko.  U tom smislu i ja ali i moje oporbene kolege iz HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović i Zoran Krešić, bili smo aktivni i vrijedni, često smo upućivali na bolja rješenja, ali je to za vladajuću grupu, posebno za HDZ BiH, uvijek bilo neprihvatljivo. Oni i sad misle da oni znaju sve, da su oni Hrvati a drugi se tek trebaju dokazati, a zapravo prave stanje u kojemu uživa samo ta mala grupa ljudi, a ispaštaju čak i njihovi glasači.

RV: Imate li nekih primjera Vašeg rada i odbacivanja tog rada od vladajućih?

Imam puno, a najteži primjer je onaj kada se donosila Odluka o lovištima. Bilo je to 19.11.2013. godine. dobro se sjećam svih pojedinosti, svih detalja, svih izjava. Tada je Donko Jović, Ministar u Vladi HNŽ-a, prihvatio amandman Kluba Bošnjaka i predložio Vladi da se područje općine Prozor – Rama podijeli na dva lovišta. Umjesto dotadašnjeg jedinstvenog, dobili bismo i lovište Gorača, kako je tražio Klub Bošnjaka!  A da stvar bude tragičnija, to lovište je trebalo obuhvatiti i Uzdol, Donju Vast, Pajiće, Ivanke, Krančiće, dio Gračaca, cijela Ustrama, Kućani, Hudusko, dakle veliki broj sela nastanjenih Hrvatima trebali su ući u lovište Gorača. Izlazili smo za skupštinski govornicu i Ilija Cvitanović i ja, ukazivali na štetnost takve odluke, na moguće incidente zbog nje, na tragičnost činjenice da se Uzdol nađe u tom njihovom lovištu. Ništa nije pomoglo, Donko Jović je ostao uporan, zastupnici HDZ-a BiH nisu bili protiv već uglavnom za, Bošnjaci također, i tako je izglasana ta sramna odluka o lovištima. Hvala Bogu da je općinski Načelnik dr. Jozo Ivančević  znao odgovoriti na tu bahatost i pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH , koji je ukinuo tu Odluku i stvari vratio na početak.

Tada mi je bilo teško, nisam znao kako ljudima u Rami uopće objasniti tu bahatost i izdaju. Jer to je bila prava izdaja hrvatskog naroda u Rami.  A da stvar bude još gora, taj isti Donko Jović i njegov šef Dragan Čović su na obilježavanju stradanja na Uzdolu, 14.rujna naredne godine, opet sjedili u prvom redu, čak uzeli mjesta obiteljima poginulih, bez imalo stida za svoja nedjela.

Ima još primjera našeg korektnog djelovanja, ali ova događanja oko Uzdola u lovištu Gorača mi je ostalo nekako u najtežoj lošoj uspomeni.

RV: Molimo još jednu rečenicu za kraj, neku poruku

Naš narod je dovoljno mudar i zreo da zna prepoznati političare koji iskreno rade, da zna odbaciti one koji samo prosipaju parole i fore a rade kao štetnici, i zato vjerujem da je pred nama svima jedno bolje razdoblje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar