Luka Modrić ponovno  ispitan u prostorijama USKOK-a u Zagrebu

Luka Modrić ponovno ispitan u prostorijama USKOK-a u Zagrebu

Hrvatski reprezentativac i nogometaš Real Madrida Luka Modrić jučer je ponovno ispitan u prostorijama USKOK-a u Zagrebu, u istrazi koja se vodi protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika u slučaju izvlačenja gotovo 80 milijuna kuna iz Dinama.

Službenu potvrdu ove informacije nije bilo moguće dobiti, no Modrićev dolazak u ured DORH-a u Gajevoj ulici vidjelo je više osoba. Prema njihovim riječima, Modrić je otprilike sat vremena kasnije sam napustio USKOK. Po svemu sudeći, ispitao ga je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

Drugo svjedočenje

Modrić je, kako smo već detaljno izvještavali, lani svjedočio o okolnostima svog transfera iz Dinama u Tottenham 2008. godine i podjeli isplaćene odštete od 21 milijun eura. Naime, Dinamo je Modriću, prema odobrenju okrivljenih šefova kluba, isplatio 50 posto odštete, koju je Modrić većim dijelom proslijedio Zdravku Mamiću i članovima njegove obitelji. U tom je iskazu Modrić potvrdio istražiteljima da je aneks ugovora, prema kojemu je imao pravo na polovicu odštete, potpisao tek nakon transfera. Također je opisao kako je Mamiću i njemu bliskim osobama od dobivenih sredstava predao u gotovini oko 50 milijuna kuna.

Za sebe je zadržao dio novca, oko deset milijuna kuna, za koje je smatrao da mu pripadaju, ali je rekao da ih je spreman vratiti ako se utvrdi da nije imao pravo na njih. U ovom slučaju USKOK je već podigao optužnicu protiv Mamića i ostalih pred Županijskim sudom u Osijeku.

U međuvremenu su otvorene još dvije istrage u kojima je jedna od točki optužbe opet vezana uz Modrićev transfer u Tottenham. Naime, osim što je iz Dinama otišlo 50 posto odštete, Dinamo je za Modrićev transfer isplatio i tzv. posredničku proviziju. Još 2,2 milijuna eura plaćeno je off-shore tvrtki Real Sports Management UK Llp. sa sjedištem u Londonu za usluge posredovanja u Modrićevu transferu. USKOK smatra da se radilo o plaćanju po fiktivnom računu radi izvlačenja novca iz Dinama. Plaćanja je odobrio Zdravko Mamić. Prema optužbi USKOK-a, iza tvrtke Real Sports kriju se suokrivljeni Sandro Stipančić i Igor Krota.

Sporna tvrtka

Zanimljivo je da je Luka Modrić već u svom prvom iskazu, na posebno pitanje tužitelja, izjavio da nikad nije čuo za tvrtku Real Sports Management iz Londona te da ne zna da bi ta tvrtka posredovala u njegovu transferu. To niti ne čudi jer su istražitelji utvrdili da ta tvrtka u trenutku zaključenja ugovora o transferu Luke Modrića nije niti postojala. Naime, ugovor između Dinama i Tottenhama zaključen je 26. travnja 2008., a tvrtka koja je navodno posredovala u njegovu zaključenju registrirana je mjesec i pol kasnije, 2. lipnja 2008. godine. Usto, i Luka Modrić i osobe iz njegova bližeg okruženja posvjedočile su da je pregovore vodio Zdravko Mamić.

Zasad nije moguće doznati nikakve detalje o sadržaju jučerašnjeg iskaza Luke Modrića.

jutarnji.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing