Mađarska blokirala 500 milijuna eura vrijedan paket vojne pomoći EU za Ukrajinu

Mađarska blokirala 500 milijuna eura vrijedan paket vojne pomoći EU za Ukrajinu

Mađarska je blokirala pola milijarde eura vrijednu vojnu pomoć u sedmom takvom paketu u sklopu Europskog mirovnog fonda, rekao je visoki diplomatski izvor iz EU za poljski RMF FM.

Zemlje članice EU-a će pokušati nagovoriti Budimpeštu da promijeni svoje stajalište u ponedjeljak tokom sastanka ministara vanjskih poslova. Prethodno se Mađarska samo suzdržavala pri glasovanju za podršku Europskog fonda za mir Ukrajini, ali nije to blokirala.

Međutim, u prosincu je Mađarska blokirala 18 milijardi eura makrofinancijske pomoći Ukrajini. EU je na kraju pronašla način da pošalje novac. Sličan rezervni plan je navodno sada na stolu.

“Maloj, proruskoj državi koja ima izuzetke od svih sankcija teško je diktirati stav cijele EU” , rekao je diplomat EU za RMF FM.

Mađarska je izazvala dodani bijes u zemljama Europske unije, jer želi ukloniti nekoliko ruskih oligarha s crne liste sankcija EU , bez ikakvog obrazloženja.

“To je kao da tražite amnestiju za nekoga tko je osuđen, jer oni koji su na crnoj listi su na njoj jer za to postoje dokazi” kaže diplomat EU.

Pomoć EU-a i njenih država članica Ukrajini od početka ruske invazije iznosi ukupno 50 milijardi eura, prema izvještaju Europskog vijeća.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar