Majčin dan ili Dan majki

Majčin dan ili Dan majki

Kao i što samo ime govori, Majčin dan je dan koji je posvećen svim majkama. Možemo reći kako je on zapravo blagdan koji se slavi u čast svim majkama. Majčin dan obilježavamo svake godine, druge nedjelje u mjesecu svibnju. Kada se krenuo obilježavati Dan majki? Kao i svaki dan koji iza sebe ima određeni značaj, Dan majki također ima zanimljivu priču kako i kada je nastao.

Osoba kojoj moramo zahvaliti postajanje majčinog dana je Anna Marie Jarvis koja je 12. svibnja 1907 godine gestom prema svojoj preminulom majci podignula svijest o tome što majke znače. Nakon godišnjice smrti svoje majke Marie je osnovala Memorial meeting Mothers day na kojemu je u crkvi svim ženama dijelila bijele karanfile. Navedenom gestom je uspješno pokazala kako je bitno cijeniti prisutnost majke u našim životima.

Nakon navedenog događaja Marie je inicirala da Dan majki postane praznik i za sve buduće generacije. 1914 godine tadašnji Američki predsjednik Woodrow Wilson proglašava navedeni dan nacionalnim praznikom i određeno je da će 12. svibnja biti datum kada ćemo slaviti majke. Navedenim proglašenjem praznika Dan majki se ubrzo šiti i slavi diljem svijeta.

Kada i zašto slavimo Majčin dan?

Prva zabilježena proslava Majčinog dana u Hrvatskoj je bila održana 15. svibnja 1927 godine, slavlje je nagovijestio Katolički list ali nije poznato kada i gdje se proslava održala. Proslave Majčinog dana preuzima tada Hrvatska katolička ženska sveza na način da su se na navedeni datum održavale svete mise u spomen svim majkama.

Novija hrvatska povijest nas ipak uči kako su za obnovu i proslavu Majčinog dana zaslužni Družba Braće hrvatskog zmaja, od 2000 godine u Hrvatskoj je 12. svibnja postaje sve više promoviran datum. Sada kada znamo kada slavimo Majčin dan, bitno je zapitati se zašto ga slavimo? Majčin dan je dan kada slavimo svoje majke, na navedeni dan pokazujemo zahvalnost i ljubav prema osobi koja nam je podarila život.

U svijetu je navedeni dan od osobitog značaja samohranim majkama, majkama koje su odvojene od svoje djece, majkama koje su žrtve nasilja. I dok mnogi misle kako se radi o još jednom danu žena, istina je da se treba obratiti pozornost na sve majke u svijetu bez obzira na njihov položaj. Uloga majke je jedna od najvažnijih i najtežih uloga u životu.

Kako proslaviti Majčin dan?

Majčin dan je dan kada pokazujemo svoju zahvalnost i ljubav prema našim majkama. Kako ga je najbolje proslaviti? Na Majčin dan bitno je čestitati majci, darivanje bi trebalo biti minimalno i lijepo. Cvijeće i jednostavna čestitka su svakako najpopularniji oblici darivanja na navedeni dan. Navedeni dan bi se trebao čestitati svim sadašnjim i budućim majkama.

I dok mnogi od nas navedeni dan slave kao lijep blagdan, moramo imati na pameti i one majke koje nisu te sreće biti sa svojom djecom, moramo imati na pameti sve samohrane majke koje se trude pružiti što bolji život svojoj djeci. Uloga majke je nezamjenjiva uloga, upravo zato je bitno čestitati majkama na njihovim ulogama, brzi i odricanju u svome životu kao bi bile najbolja majka.

Navedeni dan je najbolje provesti i proslaviti u krugu uže obitelji, s malenim znakom zahvalnosti. Majčin i Očev dan postoji s razlogom, na ove dane postajemo malo više svjesni što to zapravo znači biti dobar roditelj. Od iznimne je važnosti cijeniti ljude koji su zaslužni za naš život, upravo zato i radi mnogih drugih razloga postoje dani kada slavimo svoje roditelje.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar