Makedonija proglasila izvanredno stanje na granicama

Makedonija proglasila izvanredno stanje na granicama

Kako javljaju makedonski mediji, time se otvara put da se policiji na granicama pridruži i vojska.

Gostujući u programu Al Jazeera glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski je kazao kako izvanredno stanje znači dobijanje pravnog osnova za dopunski angažman makedonske vojske, odnosno pomoć koju treba dobiti policija prilikom rješavanja kriznog stanja na južnoj granici.

"Prije svega, osigurati veću sigurnost lokalnog stanovništva, ali i osigurati, s druge strane, humaniji tretman ilegalnih imigranata koji se nalaze na teritoriju Republike Makedonije, a koji su izrazili namjeru zatražiti azil", kazao je glasnogovornik makedonskog MUP-a.

Kotevski je ranije rekao kako na grčko-makedonskoj granici nije bilo nikakvoga nadzora s grčke strane te kako je službena Atena organizirano preovzila migrante ka Makedoniji.

Makedonska policija, kako je rekao, nažalost, nema neograničene resurse i kapacitete.

Prema odluci Vlade, bit će utemeljen glavni stožer pri Središtu za upravljanje kriznim situacijama koji treba pripremiti akcijski plan i provesti njime predviđene aktivnosti.


Zatvoreni prijelazi

U izvješćiima s terena navodi se kako trenutačno najmanje 3.000 izbjeglica čeka ući u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja, prenosi Tanjug.

TV Plusinfo tvrdi kako su granični prijelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbjeglice, te su duž graničnog prijelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolirali situaciju.

Pripadnici policije, kako se navodi, sprečavaju veće skupine migranata da pješice krenu ka Ðevđeliji.

Pristižu i pripadnici grčke pogranične policije koja makedonske policijske strukture obavještava o stanju s njihove strane granice.
Iz minuta u minut migranti osvajaju po metar prostora kako bi ušli u zemlju.

Veliki je broj mladih, starosti od 20 do 30 godina koji, kako su prijavili, žele otići u Europsku uniju.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar