Malala dobila novo odličje

Malala dobila novo odličje

Malala Jusafzai, borac za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, u utorak je primila godišnju nagradu američke institucije te obećala da će 100.000 dolara nagrade posvetiti obrazovanju u Pakistanu.
 

National Constitution Center, povijesni muzej smješten u Philadelphiji (Pennsylvania, istok SAD-a), nagradio je Malalu za "hrabrost i odlučnost spram nedaća te zato što je služila kao glasnik onih čija se temeljna prava i slobode gaze", objavio je Centar.

U svojem govoru, 17-godišnja djevojka je manje od dva tjedna nakon što je dobila Nobelovu nagradu za mir zaželjela da 57 milijuna djece koja ne idu u školu dobiju pravo na obrazovanje. "Počašćena sam što sam dobila to odličje", izjavila je ona.

"To me ohrabruje da nastavim borbu za obrazovanje i borbu za prava svakog djeteta", dodala je ona, najavljujući namjeru da posveti novac od nagrade obrazovanju u Pakistanu.

Malala je pozvala vlade da prekinu trošiti novac za oružje i ulože u budućnost svoje djece.

"Obrazovanje je najbolje oružje za borbu protiv siromaštva, neznanja i terorizma. Tražim stoga od zemalja u cijelom svijetu da kažu 'ne' ratu", poručila je.

dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing