Mali Uskrs u Rami

Druga uskrsna nedjelja, poznata u narodu kao Mali Uskrs ili Bijela nedjelja nazvana je bijelom jer su novokrštenici, tj. katekumeni koji su kršteni na Uskrsnom bdijenju nosili bijele košulje do današnje nedjelje.

Bijela boja na krštenju predstavlja čistoću duše koja se krštenjem čisti od istočnoga grijeha.

Ove nedjelje 12. travnja, franjevački su novaci Bosne Srebrene zajedno s meštrom fra Markom Ešegovićem posjetili Franjevački samostan i župu u Rami.

Zajedno s velikim brojem vjernika proslavili su nedjeljne mise koje je predvodio meštar fra Marko zajedno s ramskim gvardijanom fra Tomislavom Brkovićem i vikarom fra Miljenkom Petričevićem.

Pjevanje pod misom animirao je tamburaški sastav franjevačkih novaka Bosne Srebrene, a puk ih je podržao uz aktivno pjevanje tijekom euharistijskoga slavlja.

U propovijedi je fra Marko istaknuo kako je naša vjera ponekad na kušnji, kao što je bila i kod svetog apostola Tome. On nije otprve povjerovao drugim apostolima da je njegov Učitelj-Krist uskrsnuo. Toma želi vidjeti Isusa i opipati rane od čavala i staviti ruku u njegov ranjeni bok.
Njegov nadimak ili atribut Blizanac, govori nam o sličnosti njegove i naše vjere koja teži za opipljivim, a ipak u sebi osjeća prisustvo Boga koji je Život. Stoga se ponekad i ponašamo kaoblizanci nevjernom Tomi, jer želimo očima vidjeti i rukama dotaknuti Boga koji je nevidljiv.

Nakon sv. misnih slavlja počastili smo se poznatom ramskom šljivovicom, a ramski gvardijan fra Tomislav darovao nam je svoju nedavno objavljenu knjigu-strip Fratri bosanski u stripu gdje na humorističan način donosi zgode iz fratarskog života.
Fra Zdenko Frljić
novicijat-bosnesrebrene.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar