Maltežani najdeblji, Rumunji najmršaviji, a evo na kojem su mjestu Hrvati

Maltežani najdeblji, Rumunji najmršaviji, a evo na kojem su mjestu Hrvati

Maltežani su proporcionalno najdeblja nacija u Europskoj uniji, Hrvati su među debljima, a Rumunji su najmršaviji, navodi se u podacima europske statističke agencije Eurostat.

Ukupno je svaka šesta osoba u Uniji pretila, odnosno 15,9 posto populacije. Debljina je izraženija među starijim i manje obrazovanim stanovništvom. Normalnu tjelesnu težinu ima 46,1 posto odraslog stanovništva EU, 2,3 posto njih je premršavo. Čak 35,7 posto Europljana spada u kategoriju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, što je kategorija ispod pretilosti.

Maltežani su najviše pogođeni tim problemom jer je 26 posto tamošnjeg stanovništva pretilo.

Hrvatska je na osmome mjestu s 18,7 posto pretilih. Uz Maltežane su od Hrvata deblji i Letonci, Mađari, Estonci, Britanci, Česi i Slovenci. Na drugom kraju spektra su Rumunji s 9,4 posto pretilih, Talijani s 10,7 posto i Nizozemci s 13,3 posto.

Što je dobna skupina starija to je veći postotak debelih, priopćio je Eurostat. Samo je 5,7 posto osoba do 24 godine pretilo, u usporedbi s 22,1 posto u dobnoj skupini od 65 do 74 godine.

Postoji i jasna veza između obrazovanja i debljine. Među niskoobrazovanima postotak pretilosti je 19,9, a među visokoobrazovanima 11,5 posto. U Hrvatskoj je gotovo 25 posto osoba s nižim obrazovanjem pretilo, a među visokoobrazovanima takvih je 12,6 posto.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar