Manipulacijom i obmanama

Manipulacijom i obmanama

Za politiku mnogi teoretičari kažu da je to umijeće mogućega. Da, to je umijeće koje treba odisati poštovanjem dostojanstva svake osobe, štiteći slobodu kulturom dijaloga. To podrazumijeva da se komunicira na najvišoj ljudskoj razini promovirajući istinske vrijednost.

Međutim, kada dođe vrijeme „borbe“ za glasove odnosno za vlast, kod mnogih političkih subjekata nestaje dostojanstva i govora istine. Tada caruje samo osobni interes. Svaka riječ, svaki pokret i svaka situacija pokušava se iskoristiti u političke svrhe kako bi se pridobili birači, usprkos tome što to apsolutno nema nikakve veze sa trenutnim događanjima i nekom predizbornom kampanjom.

To je ovih dana pokazalo ponašanje nove političke opcije u Rami – Ramske demokratske stranke (RDS). O čemu se radi?

Na jednom ramskom portalu osvanula je prijesna laž da je ugledni kirurg iz Zagreba dr. Ivan Radić prošlog tjedna u Rami ugostio dr. Željka Tanjića, rektora Katoličkog sveučilišta u Zagrebu i članove Rektorskih zbora hrvatskih sveučilišta i kako su uvaženi gosti dali potporu kandidatu za općinskog načelnika, zna se i kojem. To je pokušaj podvaljivanja ili jednostavno rečeno notorna laž.

Dr. Tanjić je još u travnju dogovorio posjet Rami i ramskom samostanu povodom proslave Dive Grabovčeve na Kedžari, o čemu RDS nije imao pojma. O dolasku uvaženih gostiju u Ramu Radić je saznao naknadno.

Domaćin gostima je bio Franjevački samostan Rama-Šćit, a nikakva RDS koja potpisuje priopćenje o navodnom velikodušnom gostopristvu novopečenih aspiranata na ramski proračun.

Radić je naivno zaključio da posjet uvaženih znanstvenika Rami može iskoristiti za svoje prizemne političke ciljeve, pa je pozvao dr. Tanjića i ostale, u prošlu subotu, na ručak na Draševo, te je sve prikazao kao svoj uspjeh. Ispada da u Rami nema nikog tko može primiti i ugostiti dr. Tanjića i njegovo društvo. Zapravo, Radić je grubo i bezočno obmanuo rektore i pored živih i zdravih fratara sebe proglasio glavnim likom.

Napominjemo da je tekst nedugo iza  objave skinut te je  nakon neznatnog popravljanja   ponovno vraćen na stranicu.

Zvuči tragikomično RDS-ova tvrdnja da su rektori obišli njegove „bauštele“. Tvrdnja bi bila smješna da nije infantilna. Ispada da su znanstvenici došli u Ramu radi ručka i obilaska „bauštela“!

Tko to još ima toliko pameti da se igra sa takvim stvarima. Znanstvene institucije su uvijek izvan politike i takve trebaju ostati. Ovakav trivijalni pokušaj pokazuje o kakvoj se političkoj opciji radi. Može li se lažima i manipulacijama graditi obziljan politički prosperitet? Zar treba Ramu prikazati kao takvu ovom uglednom Zboru? Profesori su došli s namjerom posjeta samostanu i Rami, a nikako nekakvim lokalnim političkim mešetarima.

Kampanja je pred nama. Što li tek trebamo očekivati od ovakvih političkih opcija i grupacija? Ramljaci Ramu ne daju nizašto. Nema tih spasitelja izvan Rame koji je mogu sačuvati osim Ramljaka koji su svakodnevno ovdje

Antonio Š.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar