Manje od godinu i pol za svakog ubijenog civila – zapovjednik bez odgovornosti za svoje vojnike, a Komšić se stidi

Manje od godinu i pol za svakog ubijenog civila – zapovjednik bez odgovornosti za svoje vojnike, a Komšić se stidi

Na današnji dan prije 27 godina u mjestu Grabovica, između Jablanice i Mostara,  pripadnici Armije BiH ubili su 33 hrvatska civila.  Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete – najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić, dok su braća Goran i Zoran Zadro jedini preživjeli masakr u selu.

Spasili su se tako što su pobjegli u šumu iznad obiteljskih kuća u selu u kojem su živjeli isključivo Hrvati.

Za ove zločine nac civilima (pojedinačno) osuđena su petorica pripadnika Armije RBiH: na 9 godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na 10 godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora, što je prosječno manje od godinu i pol za svakog ubijenog civila.

Međutim, za zločin nisu osuđeni visoki časnici Armije BiH zbog zapovjedne odgovornosti kao i odgovornost tanašnjeg bošnjačkog najvišeg vojnog i političkog vodstva za što, kako tvrdi Tužiteljstvo BiH. nema dokaza.

Također, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog stožera vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH, Sefera Halilovića, izravnog aktera operacije „Neretva ‘93“.

Polaganjem vijenaca i svetom misom u srijedu je obilježena 27. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak kazao je kako od 1994. godine nema ništa novoga vezano za istragu i pronalazak tijela ubijenih.

“Zadnja obavijest koju sam dobio u vezi ovog događaja bila je da je umro general Vehbija Karić, čovjek koji je o svemu mnogo više znao i od mene i svih nas, a neki su vjerojatno samo čekali i taj trenutak kad će on otići s ovoga svijeta”, kazao je Drežnjak.

Istaknuo je kako bi za cjelokupno društvo i Bosnu i Hercegovinu bila sramota da Grabovica ostane zločin bez kazne.

“Od 33 ubijena civila imamo samo dva tijela kompletna, a od ostalih, ako je DNK potvrdio da se radi o jednoj koščici, odradili smo sahranu. Sama činjenica da smo s jednog kraja do drugog morali tražiti dijelove tijela ubijenih, govori za sebe kakav je ovo zločin bio. Mi kao narodi ne možemo jedni bez drugih, želimo suživot i želimo da institucije ne budu toliko nijeme kada je u pitanju procesuiranje odgovornih i pronalazak tijela ubijenih”, naveo je Drežnjak.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako se budućnost može graditi jedino na istini.

“Ključna poruka današnjeg susreta je kako se budućnost može graditi samo na istini i na kažnjavanju ratnih zločinaca. Budućnost se nikako ne može graditi na sakrivanju istine i na nekažnjavanju. I danas pozivam sve nadležne i odgovorne da daju poštovanje poginulim žrtvama kažnjavajući one koji su krivi za njihovu smrt i da napokon nađu mir te da njihove obitelji nađu utjehu. Ova zemlja neće imati mir dok god ne budu kažnjeni svi oni koji su krivi za ovako okrutne ratne zločine”, istaknuo je Cvitanović.

Obilježavanje 27. godišnjice, kojoj su nazočili obitelji stradalih i prijatelji, predstavnici svih razina vlasti, crkveni velikodostojnici, započelo je polaganjem vijenaca kod spomenika civilnim žrtvama Domovinskoga rata Grabovice, a nakon polaganja vijenaca uslijedio je križni put do mjesnog groblja gdje je služena misa za ubijene civile.

Među 33 ubijena civila u ovom mjestu 1993. godine bilo je 17 žena i četverogodišnja Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93” u kojoj je počinjen taj zločin.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH, na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Komšić: Kao vojnika Armije BiH – stidim se

”Na današnji dan, prije 27 godina, u Grabovici je počinjen ratni zločin protiv 33 ljudi. Kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, stidim se onih koji su počinili ovaj zločin, znajući koliko je pravedna i časna bila borba naše Armije RbiH”, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je rekao da žrtve ovog zločina ne smiju biti zaboravljene.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing