Mapa ilegalnih migracija: Balkanska ruta jedna od najsigurnijih

Mapa ilegalnih migracija: Balkanska ruta jedna od najsigurnijih

Samo proteklog vikenda kod obale Malte utopilo se 700 osoba, a danas je u akciji talijanske obalne straže spašeno 114 osoba. Bio je to još jedan pokušaj migranata iz libijskog Tripolija da se prebace u Italiju.

Ovaj put je izbjegnuta tragedija samo zahvaljujući talijanskim spasiocima koji su pritekli u pomoć migrantima.
BBC navodi da su ratovi i sveopća nesigurnost doprinijeli velikom povećanju broja ilegalnih migranata koji iz sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka žele doputovati u Europu u potrazi za boljim životom.

Grčki ministar obrane Kostas Isichos rekao je za BBC da Europa mora učiniti više kako bi se spriječile ove tragedije te da za ilegalne migrante mora osigurati krov nad glavom.

Predstavnik UN-a za migrante Francois Crepeau nedavno je upozorio da pasivnost Europe zapravo dovodi do otvaranja čitavog tržišta krijumčarenja ljudi, gdje brojne osobe nastoje zaraditi na transportu migranata.
Osim što se transportuju morem, što je jedan od najrizičnijih oblika putovanja u ovom trenutku, ilegalni migranti se nastoje prebaciti i takozvanom balkanskom kopnenom rutom koja je manje rizična.

Economist navodi da su Njemačka, Francuska i Velika Britanija primile neočekivano veliki broj ilegalnih migranata koji su stigli upravo preko Balkana.
Švedska je, kako je navedeno, primila najveći broj Sirijaca koji su stigli ovom rutom.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing