MARIJA BEŠKER: Devedesetka će od idućih izbora biti dio vlasti u  HNŽ-u i u Federaciji  BIH, po želji naših birača

MARIJA BEŠKER: Devedesetka će od idućih izbora biti dio vlasti u HNŽ-u i u Federaciji BIH, po želji naših birača

Sa  Marijom Bešker, ravnateljicom Narodne knjižnice Rama,  Ramski vjesnik je kratko razgovarao o aktualnim temama

RV: Kao ravnateljica Narodne knjižnice Rama imate dosta kontakta sa učenicima i njihovim roditeljima. Je li knjižnica ostala mjestom iz kojeg se šire dobre vibracije?

Definitivno jeste. Naša Knjižnica dobro surađuje sa djecom, sa mladima, sa odraslima. Nije riječ samo o obveznim lektirama, traže se i aktualni uspješni naslovi lijepe književnosti, publicistike, traže se stari naslovi za neka istraživanja. Mi dobro uspijevamo odgovoriti na ta traženja, dobro surađujemo sa našim članstvom, a uvijek pozivamo i nove članove. Imamo bogat knjižni fond koji je rezultat našega rada, naših stalnih traženja, pisanja projekata. Redovno se projektima obraćamo Vladi RH, zatim Fondaciji za bibliotečku djelatnost, svim ministarstvima kulture. Naravno da i tu uvijek priskoči Općina, pa često dobijemo vrlo kvalitetne naslove nakon naših književnih večeri i sličnih kulturnih aktivnosti. U knjižnom fondu imamo sada preko 17 tisuća knjiga, odnosno preko 6 tisuća različitih naslova i 10 tisuća svezaka. To je za malu sredinu kao što je naša vrlo dobra ponuda knjiga.

RV: Čujemo i za neke nove projekte?

Odlučili smo bolje afirmirati rad našeg velikog književnika, doktora Rajka Glibe, i njegov bogat književni opus. Ove godine smo obilježili Svjetski Dan knjige praveći književnu večer u Rajkov spomen. Tada smo dogovorili pokretanje književne nagrade „Uz dolove Uzdol zove“ po jednoj njegovoj pjesmi. U sve je uključena i Rajkova obitelj i Društvo hrvatskih književnika Zadar. Do kraja godine ćemo utvrditi detalje nagrade, dogovoriti glavne ljude koji će činiti žiri, uputiti Općinskom vijeću prijedlog odluke o utemeljenju nagrade i objaviti javni poziv. Pošto su rađene neke probne verzije nagrade, neki su razumjeli da je to sve pokrenuto pa su već poslali pjesme. Naravno da ćemo to uvažiti i pridružiti ih radovima koje ćemo dobivati nakon objave poziva. To je za ovu općinu veliki projekt, jer se svi možemo i trebamo ponositi našim profesorom, čovjekom koji je doktorirao književnost, čovjekom koji je u svim leksikonima i književnim enciklopedijama. Zapravo, i na taj način trebamo dokazivati da imamo svoje, da poštujemo svoje.

RV: Sad malo o politici. Vi ste nositeljica liste za županijsku skupštinu ispred koalicije Hrvatsko zajedništvo koju predvodi HDZ 1990. Što imate reći o tome?

Nositeljica sam liste Hrvatsko zajedništvo u ime HDZ 90 čiji sam član. To je velika obveza koju namjeravam izvršiti vrlo odgovorno i savjesno. Ali, to je i čast, i to ne samo za mene osobno već za cijelu Ramu. Na toj županijskoj listi imamo šest kandidata iz Rame, što samo za sebe govori o uvaženosti Rame u ovoj političkoj opciji. K tomu imamo i dva kandidata na listi za federalni parlament a nositelj liste za državni parlament je naš Ilija Cvitanović. Zato što Devedesetka uvažava ramu, i mi svi trebamo uvažavati Devedesetku i ovu koaliciju hrvatsko zajedništvo.

RV: U nedavnom intervjuu za Dnevni list (koji je bio dosta zapažen), čvrsto ste izjavili da će Devedesetka od narednih izbora biti na vlasti i u Hercegovačko neretvanskoj županiji i u Federaciji BiH. Na čemu gradite takvo uvjerenje?

Tako mislim i sad. Čvrsto sam uvjerena da smo na pravom putu, da imamo dobar program, da imamo dobre kandidate, dobre ljude koji mogu promijeniti ovo stanje u kojemu je cijelo naše društvo. Sadašnji hrvatski vlastodršci zamagljuju nam stvarno stanje pričama o trećem i četvrtom entitetu, o kanalu na hrvatskom jeziku, o izbornom zakonu, o ugroženosti Hrvata. A cijelo to vrijeme oni su stvarna vlast u državi, oni su članovi predsjedništva, oni su ministri u najvažnijim ministarstvima, predsjednici federacije i još puno funkcija kojima mogu poboljšati stanje svima nama a oni to čine samo sebi i svojima. Zato nastavljaju sa tim maglama misleći da je narod naivan i glup. A naš narod je inteligentan, nije ni naivan ni glup, on vidi da je sve došlo do dna sa kojega nas HDZ BIH ne može izvesti na površinu. Zato bez ustručavanja tvrdim da mi imamo dobre ljude, dobre kandidate koji mogu mijenjati sadašnje stanje. I zato znam da ćemo od idućih izbora, uz potporu i glasove našeg naroda, biti dio nove vlasti i u Županiji i u Federaciji.

RV: Vi ste nekada bili članom HDZ-a BiH kojega sada kritizirate?

Da, bila sam i ponosna sam na period kada sam bila u toj stranci. Bio je to period velikog zanosa i rada i borbe za stvarna prava svih Hrvata u BiH. Međutim, u jednom razdoblju došlo je do negativnih pojava u stranci, nekolicina na vrhu je privatizirala sebi sva stranačka prava. Mućkalo se sa  telekomom, sa našim Unisom, sa Sokolom. Narod je zaboravljen, članovi su trebali samo kao glasači. S druge strane, upravo iz tih razloga pojavila se Devedesetka. Ja sam bila vijećnica HDZ-a BiH kada je Devedesetka izborila načelnika u našoj općini. Čekala sam jedno vrijeme da vidim hoće li se stanje u HDZ-u poboljšati, ali sam vidjela da je sve gore. Devedesetka je bila puno iskrenija, radili su odmah po selima, surađivali sa narodom, radili onako kako sam ja zamišljala politički rad. Tada sam presjekla, i bez ičijih nagovora, uz potporu obitelji, istupila iz HDZ-a BiH i priključila se timu HDZ 1990. Sad kad vidim što smo sve uradili po našim selima, sretna sam i ponosna što sam donijela takvu odluku, jedino mi je žao što to nisam učinila ranije.

RV: Vrlo jasno i uvjerljivo. Imate li neku poruku za čitatelje Ramskog vjesnika?

Jasno da imam. Većina će na predstojećim izborima hrabro odrediti svoj izbor. No, možda će se neki bojati. Zato kažem: Čega se bojati? Nismo se bojali stati pred tenkove nenaoružani! Ni sad se ne bojimo uzeti olovku i papir i prekrižiti zauvijek politiku koja nas je dovela  do toga da se borimo za OPSTANAK umjesto da se razvijamo kao svi normalni narodi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing