Markiranje staze na Smojnik

Nastavljajući s planiranim aktivnostima, članovi HPD “Rama” su organizirali akciju čišćenja i markiranja planinarske staze koja vodi od kamenoloma iznad Kovačeva Polja do najvišeg vrha planine Smojnik.

Kao vrsna poznavateljica ovoga prostora i planine Smojnik, akciju uređenja staze lani je predvodila Ruža Beljo naša počasna članica. Nažalost, život često piše svoje priče koje su daleko od naših želja.., nakon teške bolesti, Ruža je preminulia prije mjesec dana. Budući da je veći dio mladosti provela na Smojniku, kao znak poštovanja i sjećanja na Ružu staza do vrha Smojnika nosit će njeno ime.

Kako je jutro odmicalo temperatura je postajala prava ljetna, akcija uređenja i markiranaj protekla je u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Dolaskom do stare lokve na lokalitetu Kolibišće uslijedio je zasluženi odmor i uoriličen planinarski ručak. Nakon odmora uslijedila je šetnja po platou Smojnika i posjet ostacima nekadašnjeg naselja, a poslije toga povratak nazad.

Završetkom ove staze svi oni koji žele sada mogu bez ikakvih problema doći na Smojnik što je I bio krajnji cilj akcije. U skorijem vremenu u planu je markacija staze koja s Maglica vodi na vrh Smojnika čime će biti završena markacija ove planine.

Nekoliko detalja o stazi “Ruža Beljo”:
Staza započinje u blizini kamenoloma iznad Kovačeva Polja na 617 a, završava na 1263 mnv. Duga je 4 kilometra. Prosječno vrijeme potrebno za uspon je 2 sata.

Želeći oteti zaboravu i zubu vremena ono malo što je ostalo iza nekadašnjih stanovnika, članovi Društva do sada su imali nekoliko akcija, među kojima ćemo izdvojiti onu na čišćenju lokve i lokaliteta Kolibišćekoja je, prema svjedočenju nekadašnjih stanovnika, starija od 100 godina i nekada je bila izvor života, posebno za stoku. Markiranjem staze do vrha Smojnika HPD “Rama” dalo je još jedan mali doprinos popularizaciji ramskih planina i planinarenja, ali i olakšalo kretanje i snalaženje u prostoru svima onima koji požele doći na ovu planinu.

Tekst i foto: Ante Beljo

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar