Martina Brekalo predstavnica općine Prozor Rama na Eco Heritage Task Force

Martina Brekalo predstavnica općine Prozor Rama na Eco Heritage Task Force

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira dragovoljni program TASK FORCE u kojem mladi iz iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora.

Potreba da očuvamo našu prirodnu i kulturnu baštinu je izazov koji će ostati. Uključivanje mladih je prirodna potreba jer i oni potječu iz Hrvatske i nastojat će pridonijeti očuvanju njenog okoliša i dobara te je bolje upoznati. Svake godine u ovaj program uključi se  pedesetak mladih ( starijih od 18 godina) hrvatskog porijekla iz najmanje 15 zemalja svijeta.

Ponosni smo da na spomenutom projektu  sudjeluje i predstavnica općine Prozor-Rama Martina Brekalo.

Ove godine domaćin je grad Nin gdje volonteri hrvatskih korjena iz cijelog svijeta volontiraju na ekološkim projektima uredjivanja ninskih plaža, školskih dvorišta.

Jedan od najzanimljivijih  projekata je i tradicionalno branje soli u Ninskoj solani.

Domaćini u Ninu predstavili su sudionicima projekta svoj gradić s bogatom povijesti i kulturnom baštinom.

 

 

Nakon volontiranja i prije večernjeg druženja održavaju se tradicionalne #EHTF radionice hrvatskog jezika i dramska radionica.

“Naravno, u večernjim satima organiziramo i tematske tulume. Upravo se nedavno održao američki party, a posjetio nas je i jedan veliki obožavatelj kojeg vidite na slici.”, kazala nam je voditeljica projekta Nives Antoljak .

 

“Cijelu subotu proveli smo obilazeći zemlju naših predaka, pa smo tako bili u Skradinu, Krka National Park, Šibeniku, te na kraju i u Zadru. Usputno smo obišli i lokacije na kojima se odigrao i prošlogodišnji Task Force 2016 Šibenik, kako bi pokazali ovogodišnjim sudionicima koje promjene smo napravili godinu prije.”, ispričala nam je Nives.

 

Začet u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, iseljenička je mladež nastavila održavati TASK FORCE i u mirnodopsko vrijeme. Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju, Stonu, Murteru, Međimurskoj županiji, na otoku Visu, Šibeniku i NP Krka.
Prepoznavši vrijednost ovoga programa svake se godine našoj hrvatskoj mladeži iz iseljeništva i predstavnicima hrvatskih nacionalnih manjina iz susjednih zemalja pridružuju i njihovi prijatelji iz cijeloga svijeta.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar