MASKE SU PALE: Čovićev brutalni udar na sjever Hercegovine

MASKE SU PALE: Čovićev brutalni udar na sjever Hercegovine

Ovo je još jedan slučaj koji dokazuje kako je lideru HDZ-a BiH važan samo sektor financija i novac na svim razinama vlasti u BiH te da ne bira sredstva kako bi ostvario konačne ciljeve.

 

U nedjelju će se u Bosni i Hercegovini održati lokalni izbori, a neizravno se u njih uključio i vrh HDZ-a iz Hrvatske, čiji istaknuti ljudi daju podršku pojedinim kandidatima HDZ-a BiH za načelnike. Jedna od najžešćih bitki vodi se u bogatoj općini Prozor-Rama, koja se nalazi na Ramskom jezeru, jednom od turističkih bisera Hercegovine.

 

Općina je poznata i po tome što ima najveći proračun po broju stanovnika u Bosni i Hercegovini. Problem za HDZ u Zagrebu i Mostaru je taj što tom općinom već 12 godina upravlja načelnik Jozo Ivančević, koji nije iz Čovićevog HDZ-a, već iz njima suprotstavljenog HDZ-a 1990.

Najveći problem za Čovićev HDZ je u tome što su u igri veliki novci koje Općina zbog akumulacijskog jezera dobiva od “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine”, a trebala bi, ali ih ne dobiva u punom iznosu, i od  “Elektroprivrede HZHB” iz Mostara.

Prema izvorima iz Hercegovine, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije želio uplaćivati taj novac Općini, jer tamo nije “njihov” načelnik pa su se oko toga vodili i sudski sporovi koji su presuđeni u korist Općine.

U izbore u općini Prozor-Rama upleli su se i drugi istaknuti HDZ-ovci iz Zagreba i dali podršku Iliji Petroviću, kandidatu HDZ-a BiH za načelnika te općine, koji će na izborima u nedjelju pokušati poraziti aktualnog načelnika Jozu Ivančevića.

No, zanimljivo je kako ni Grubeša, a ni Petrović više od 20 godina ne žive u Rami.

Petroviću su podršku dali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas, ali i zamjenik direktora za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja.

Međutim, zbog podrške Bulaje, koji se kao državni dužnosnik druge države na taj način izravno umiješao u izbore u Bosni i Hercegovini, Ured aktualnog načelnika Ivančevića uputio je prigovor Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i tražio da se Bulaja javno ispriča te da se sankcionira. Dodatno, Ivančevićev HDZ 1990. uputio je priopćenje u kojem su istaknuli:

“Izborna kampanja za lokalne izbore ulazi u završnu fazu. Što su izbori bliže, to je veća nervoza kandidata HDZ-a BiH u općini Prozor-Rama. Ta nervoza jasan je pokazatelj kako im ne ide „uzimanje“ proračuna koji bi zasigurno usmjeravali u druge institucije i mjesta, a ne za potrebe stanovništva Rame.

Na području općine Prozor-Rama dvije su hidroakumulacije – Ramsko jezero i dio Jablaničkog jezera. ‘Elektroprivreda HZHB’ i ‘Elektroprivreda BiH’ dužne su plaćati 0,01 fening za svaki kilovat-sat proizvedene struje iz tih akumulacija, uvećano za određena povećanja proizvodnih cijena električne energije. ‘Elektroprivreda HZHB’, kojoj Hidroelektrana Rama daje skoro polovicu ukupno proizvedene električne energije, ni do danas nije prihvatila obvezu novog oblika obračuna i plaćanja svoje obveze te s njima vodimo već treći, uskoro i četvrti sudski spor.”

Koliko je vrhu HDZ-a važno da Ivančevića maknu s mjesta načelnika, najbolje ilustrira izjava podrške Zvonka Milasa, koji je važnost Prozora-Rame usporedio s važnošću Vukovara. U svojoj podršci Iliji Petroviću Milas je poručio:

“Mjesto koje je bilo i ostalo simbolom nepokolebljive vjere i prkosa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini još od Dive Grabovčeve pa sve do zadnjeg rata, Prozor-Rama, zaslužuje novu perspektivu razvoja i novi zamah u svim područjima života. A ljudi, kandidati na listi HDZ-a nude upravo to, spoj iskustva i mladosti, znanja i mudrosti, dokazanog domoljublja, stručnosti, garantiraju bolju sadašnjost i budućnost u svemu onome što znači kvalitetan život.

Dragi prijatelji, Uzdol je za Bosnu i Hercegovinu ono što je Vukovar za Hrvatsku, rana i ponos, naša svetinja. Zato kao Vukovarac, kao vukovarski branitelj, kao član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, pozivam vas da svoj glas date Iliji Petroviću i svim ljudima koji će biti kandidati na listi HDZ-a za Prozor-Ramu. Zdravi i živi bili, pozdravlja vas Zvonko Milas.”

Ovo je još jedan slučaj koji dokazuje kako je lideru HDZ-a BiH važan samo sektor financija i novac na svim razinama vlasti u BiH te da ne bira sredstva kako bi ostvario konačne ciljeve.

Hoće li glasači u Prozor-Rami na lokalnim izborima znati odgovoriti na brutalne napade iz Mostara i Zagreba, doznat ćemo u nedjelju navečer, kada stignu prvi rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

/Izvor: SB)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar