• Medicinsko osoblje u HNŽ-u ide u generalni štrajk
  • Medicinsko osoblje u HNŽ-u ide u generalni štrajk
  • Medicinsko osoblje u HNŽ-u ide u generalni štrajk
  • Medicinsko osoblje u HNŽ-u ide u generalni štrajk
  • Medicinsko osoblje u HNŽ-u ide u generalni štrajk

Medicinsko osoblje u HNŽ-u ide u generalni štrajk

Tridesetak predstavnika zdravstvenih ustanova HNŽ-a prosvjedovalo je danas mostarskim ulicama, ponovno tražeći svoja prava, potpisivanje kolektivnog ugovora i veće koeficijente.

 

Ukoliko nakon dva izlaska na mostarske ulice ne bude pomaka, zdravstveni djelatnici stupaju u generalni štrajk. 

“Zavlače nas već godinu i pol dana, marifetlucima i pravnim zavrzlamama, otežavajući postupak pregovaranja i donošenja novog kolektivnog ugovora, koji znači povećanje plaća i dostojanstven rad.

Ovim putem bi poručio Vladi i resornom ministru zdravstva da ćemo, ukoliko pored ovog posljednjeg našeg okupljanja izostane njihoiva reakcija uskoro, možda već krajem idućeg tjedna donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i stupanju našega članstva u generalni štrajk.

Za posljedice generalnog štrajka osobno su odgovorni ministar Opsenica i Vlada HNŽ-a”, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ Dalibor Vuković.

Istaknuo je da je sramotno da danas opet moraju prosvjedovati, a predstavnici su sindikata 2600 zdravstvenih djelatnika.

Predsjednik sindikata SKB Mostar Ivica Anić kazao je da Vlada odugovlači, i da bi se na ovaj način pregovori okončali za deset godina.

 

Ignoriranje pregovora

 

“Jučer smo pročitali na portalima da je premijer Vlade naložio ministru da formira pregovarački tim. Još jednom ponavljam, pregovori su propali dva puta. Mi smo podnijeli inicijativu, oni se nisu ni pojavili u pregovorima. Nakon toga smo uputili inspektoru rada, koji je zaključio da do 14.9 moramo početi pregovore.

Taj datum je prošao, mi pregovore nismo ni otpočeli, opet se nisu pojavili. Nakon toga je formirano mirovno vijeće. Ministar je u svojoj izjavi rekao da on ne vidi nikakvog spora i da će on ukoliko propadnu pregovori naložiti mirovno vijeće. Ja vama sad ovdje prikazujem, svim novinarima, da je ministar već formirao mirovno vijeće po nalogu inspektora rada.

I sad kaže da ne vide spora, da tek otpočnu pregovore, i da još uzmu 3-4 mjeseca, tako do iduće godine i onda možemo tako pregovarati tamo do 2030.”, izjavio je.

Prosvjednici su nosili transparente, među njima možda najupečatljiviji “Potpisao ga dabogda”, što govori o tome da zdravstveni djelatnici gube strpljenje.

/Izvor: Hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar