Međunarodna zajednica morala reagirati jer se bh političari ne mogu dogovoriti oko raspodjele MMF-ovih 330 milijuna EUR pomoći

Međunarodna zajednica morala reagirati jer se bh političari ne mogu dogovoriti oko raspodjele MMF-ovih 330 milijuna EUR pomoći

“Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preduzeti odlučne i blagovremene korake na očuvanju radnih mjesta, pružanju socijalne pomoći onima koji su najviše pogođeni i podrške ekonomskom rastu i razvoju koji je očajnički potreban ovoj zemlji, što uključuje sporazum o korištenju 330 milijuna eura pomoći od MMF-a”, stoji u izjavi Ureda EU u BiH i Veleposlanstva SAD u BiH.

“Bh. političari trebaju bez odlaganja odblokirati sredstva MMF-a za njihovo korištenje kako bi se ista mogla iskoristiti za dobrobit građana. Rješenje je jednostavno, Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal izvan ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti”, ističe se u priopćenju, koje prenosi Starmo.ba.

Vijeće ministara BiH je 23. travnja svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 milijuna eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo financiranje. Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu s Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u.

Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Središnjoj banci.

“Imali smo dogovor…”

No, najvažniji akteri ove blokade i dalje imaju “svoje viđenje stvari”.

Izetbegović je rekao da su u realnom sektoru plaće oko 30 posto niže od javnog sektora te da u ovom času ni javni sektor neće dobro proći, ako se ne pomogne realnom sektoru.

“Imali smo dogovor o raspodjeli 330 milijuna eura. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usuglašeno u prostorijama Izaslanstva EU. I ono je otišlo, po njemu je postupljeno i dobili smo sredstva. Onda je bio politički dogovor između mene i Čovića, da se sredstva podijele 50:50 FBiH i županijama. I to je urađeno na nadležnoj razini”, rekao je Izetbegović.

On je poručio da Vijeće ministara BiH ne može kazati ni Federaciji BiH ni RS-u kako će podijeliti sredstva.

“Ne može ministar financija kazati kako ćete vi općinama u RS-u podijeliti sredstva. I da to kaže i da prođe takav papir, vi u RS-u možete slobodno kazati da nećete tako postupiti. Isto tako može uraditi FBiH. Ali mi smo postigli sporazum koji je na nadležnom razinom proveden. I tamo čekaju odluke, 50 posto će otići županijama. Ne znam zaista zašto se inzistira na tome da Vijeće ministara raspoređuje, koje nije nadležno ni po Ustavu ni zakonu Federaciji. Zašto se komplicira život? Federacija to može ignorirati”, rekao je.

On je pozvao Vjekoslava Bevandu da se pozove na pismo namjere MMF-u, da ponovi formulacije koje su usuglašene i u kojima je usuglašeno proslijeđivanje novca.

“Stvari su jasne kao 2 i 2 da je 4. Treba pratiti što je rekao Ustav i zakoni. Nemojte biti  majstori pravljenja komplikacija. Svijet nam se čudi što nam je. Narodu treba 330 milijuna eura na svim razinama. Čemu tvrdoglavost? Poštujte Ustav i zakone, to je sve”, naglasio je.

Izetbegoviću je odmah replicirao Dragan Čović koji je kazao da je njegov kolega iznio djelomično točne stvari.

“Svi čekamo odluku guvernera Središnje banke i ako je moguće da ih raspodjeli na način kako je Izetbegović rekao da je dogovoreno na sastanku s predstavnicima MMF-a, EU i SAD-a te entitetskim ministrima financija i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH”, kazao je.

Čović je rekao da je na tom sastanku, nakon tri-četiri sasta dogovoren način raspodjele 330 milijuna eura.

“Vjekoslav Bevanda je inzistirao da se odmah sastane Fiskalno vijeće dok mi dajemo izjave za medije nakon sastanka. Fiskalno vijeće je donijelo istu odluku kakvu smo i mi donijeli. Danas mi ništa ne možemo učiniti nego ispoštovati odluku. Ovo nije klasičan stand-by aranžman MMF-a. Molim sve da ne dopustimo da ide ljaga na nas, da smo nesposobni. Sredstva imamo u opticaju puna dva mjeseca. Politička odluka, odnosno odluka Fiskalnog vijeća, se treba do kraja provesti. Što prije uradimo, imat ćemo i sredstva”, rekao je Čović.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar