Međunarodne organizacije pozivaju da škole u pandemiji ostanu otvorene

Međunarodne organizacije pozivaju da škole u pandemiji ostanu otvorene

UNESCO, UNICEF i Svjetska banka pozvali su da se u borbi protiv koronavirusa škole širom svijeta ostave otvorenima.

U izvješću ističu štete koje zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva, posebno u siromašnim zemljama.

“Ključno je dati prioritet ponovnom otvaranju škola i organizirati neophodne satove kako bi se uhvatilo gradivo za one učenike čije su škole bile zatvorene”, rekao je u priopćenju Robert Jenkins, dužnosnik odjela za obrazovanje u UNICEF-u.

“Ne trebamo ići daleko da bismo vidjeli golemu štetu koju je pandemija prouzročila na učenje djece u čitavom svijetu. U zemljama niskog i srednjeg dohotka taj razarajući učinak je povećan jer postoji ograničen pristup učenju na daljinu, povećan rizik proračunskih smanjivanja i kašnjenje u planovima ponovnog otvaranje”, naglasio je.

Istaknuo je da je to sve osujetilo svaki izgled normalnosti za učenike.

Djeca iz siromašnih zemalja izgubila nekoliko mjeseci školovanja
Po izvješću te tri institucije djeca iz siromašnih zemalja izgubila su gotovo četiri mjeseca školovanja od početka pandemije. U bogatim zemljama gdje mogu sudjelovati u učenju na daljinu izgubila su šest tjedana, pojašnjava dokument.

UNESCO i Svjetska banka smatraju da je ključno da se odmah uloži u školske sustave kako bi se smanjio sve širi jaz koji nastaje između onih koji imaju osigurano školovanje u bogatim zemljama i onima u siromašnim.

Izvješće tri institucije napravljeno je na temelju informacija iz gotovo 150 zemalja prikupljenih između lipnja i listopada.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar