Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za Putinovo uhićenje

Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za Putinovo uhićenje

Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao je naloge za uhićenje Putina i njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove zbog “nezakonite deportacije ukrajinske djece”.

Predraspravni suci suda ocijenili su da postoje “opravdani razlozi vjerovati da svaki od dvoje osumnjičenika, dakle Putin i ruska povjerenica za prava djece, snose odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”, prenosi Index.hr.

Suci su razmatrali izdavanje tajnih naloga za uhićenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može “doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina”

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini. Reuters je ovaj tjedan objavio da se očekuje da će Međunarodni kazneni sud (ICC) izdati nalog za uhićenje Putina, prvi put u sklopu istrage o ratu u Ukrajini. Ruska prisilna deportacija ukrajinske djece na teritorij pod njezinom kontrolom predstavlja ratni zločin, rekli su jučer istražitelji UN-a. UN-ovo Istražno povjerenstvo o Ukrajini priopćilo je da postoje dokazi o ilegalnom premještanju stotina ukrajinske djece u Rusiju. Prema podacima ukrajinske vlade, broj djece koja su prisilno odvedena u Rusiju iznosi 16.221.

“Rusija je uvela politike poput dodjele ruskog državljanstva i smještaja djece u udomiteljske obitelji kako bi stvorila okvir u kojem bi neka djeca mogla trajno ostati u Rusiji”, navodi se u izvješću. Human Rights Watch je dokumentirao rusko prisilno premještanje djece iz ukrajinskih ustanova za smještaj djece, o čemu su izvijestili prije nekoliko dana. Prema njihovim podacima, samo iz takvih ustanova tisuće djece su odvedene u Rusiju ili na područja pod kontrolom ruskih snaga. U rujnu su Ujedinjeni narodi raspravljali o navodima da su ruske snage poslale ukrajinsku djecu u Rusiju na posvajanje u sklopu šireg programa prisilnog preseljenja i deportacije.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing