Mentalni poremećaji kod djece sve učestaliji, pacijenti i sedmogodišnjaci

Mentalni poremećaji kod djece sve učestaliji, pacijenti i sedmogodišnjaci

U posljednje vrijeme primjetan je povećan broj mentalnih poremećaja kod djece i adolescenata te stručnjaci upozoravaju kako se čak do dvadeset posto djece suočava s različitim psihičkim problemima, a da se starosna granica za pojavu takvih poremećaje sve više spušta.

Prema riječima neuropsihijatra Dragana Babića, primjetne su različite vrste poremećaja, poremećaja psihološkog razvitka i ponašanja.

“Onda kad djeca postanu u izvjesnom smislu agresivna ili disfunkcionalna, ili u neku ruku opasna za svoj ili život svoje obitelji ili kad nisu u stanju pohađati nastavu u školi ili kad krenu ozbiljnije u neku ovisnost onda to obično bude razlog za hospitalno liječenje”, kazao je Babić u razgovoru za FENU.

Kako dodaje, razlozi duševnih poremećaja u djece i adolescenata su multidisciplinarni. – Tu je važna genetika, odgoj, odnosno psihološka i socijalna situacija u obitelji, jer ukoliko je obitelj disharmonična, ukoliko se roditelji često svađaju i verbalno ili fizički maltretiraju ili ukoliko je jedan od roditelja previše dominantan pa on sve to forsira, onda dijete dolazi u neke probleme – ustvrdio je. Osim obitelji, veliku ulogu igra i sredina, ali i tehnološki napredak.

“Danas se djeca sve manje kreću i bave sportom, a sve više su, još od malih nogu, na svom facebooku, instagramu, tik-toku, igraju razne igrice, čime se sve manje kreću i ventiliraju, a sve više su u tom nekom skučenom prostoru i to stvara podlogu za eventualnu pojavu i mogućnost nekih psihičkih poremećaja”, istaknuo je neuropsihijatar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing