Michel Platini i Sepp Blatter suspendirani na osam godina

Michel Platini i Sepp Blatter suspendirani na osam godina

Sepp Blatter i Michel Platini suspendirani su na osam godina, objavilo je Etičko povjerenstvo FIFA-e. Predsjednik FIFA-e u odlasku i predsjednik UEFA-e neće u tom razdoblju smjeti obnašati nikakvu funkciju povezanu s nogometom.

IFA-ino priopćenje: Etičko povjerenstvo FIFA-e kojim predsjeda Hans Joachim Eckert zabranilo je gospodinu Seppu Blatteru, predsjedniku FIFA-e, gospodinu Michelu Platiniju, predsjedniku UEFA-e, osam godina od svih aktivnosti vezanih uz nogomet (administrativne, sportske ili bilo koji drugi) na nacionalnoj i međunarodnoj razini. zabrana stupa na snagu odmah.

Etički odbor nije podržao optužnicu za korupciju protiv Švicarca i Francuza nego ih FIFA smatra krivima za zlouporabu položaja, sukob interesa i nelojalno vođenje. Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka (74.000 eura), dok je Blatter dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka (46.295 eura).

Blatter (78) koji je na čelu FIFA-e od 1998. godine  već je ranije najavio da odstupa s mjesta predsjednika prije izbora koji će se održati 26. veljače. Pet je kandidata za Blatterovog nasljednika, koji je bio prisiljen na ostavku 2. lipnja, četiri dana nakon što je izabran na još jedan predsjednički madat. To su šeik Salman, Južnoafrikanac Tokyo Sexwale, jordanski princ Ali, Francuz Jérôme Champagne i Švicarac Gianni Infantino.

Šezdesetogodišnjeg Platinija su svi smatrali budućim predsjednikom FIFA-e, no njegova kandidatura, koja je bila zamrznuta do objave presude, sada je automatski otpala. Tri puta najbolji nogometaš svijeta i bivši kapetan francuske reprezentacije predsjedavao je UEFA-om od 2007. godine.

Obojica su početkom listopada suspendirani na 90 dana nakon što je istraga otkrila da je Blatter platio Platiniju 1,8 milijuna eura 2011. za posao savjetnika izveden 2002. godine. Obojica su odbacivala optužbe da se radilo o mitu i da je to plaća dogovorena 1998. za savjetnički posao izveden od tada do 2002. Isplata nije bila  dogovorena pismeno, ali su obojica tvrdila da se radilo o verbalnom sporazumu koji je legalan prema švicarskom zakonu.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar