Mijo Jelić odgovorio na prozivke iz HNS-a

Mijo Jelić odgovorio na prozivke iz HNS-a

Umirovljeni general HVO-a i HV-a Zlatan Mijo Jelić poslao je pismo Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a u kojem se osvrnuo na temu o kojoj je Predsjedništvo HNS-a između ostalog raspravljalo na posljednjoj sjednici, a to je nastup generala Jelića u emisiji “Iza zavjese”.

Ljubić: Većina generala podkapacitirana

Na predmetnoj sjednici HNS-a moglo se čuti i pitanje: Što hoće generali i što rade Jelić i Šiljeg?

Predsjednik HDZ-a BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović potužio se na blaćenje od strane pojedinih medija te da u takvim emisijama sudjeluju i hrvatski generali. Za podsjetiti je da je baš u tim danima emitirana emisija ‘Bujica’ i prilog o generalima u kojem traže pomoć hrvatskih predstavnika u svezi procesuiranja pripadnika HVO-a u BiH. I sam general Zlatan Mijo Jelić u jednom od istupa u medijima je kazao kako nema ništa osobno protiv predsjednika HDZ-a BiH, no da hrvatski branitelji traže zaštitu od legalno i legitimno izabranih hrvatskih predstavnika.

Dok se Čović suzdržao od vrijeđanja i teških riječi, drugi su si ‘dali maha’. Član Predsjedništva HNS-a dr. Božo Ljubić tako je pred Predsjedništvom HNS-a kazao da je dodjela činova bila nakaradna i da je većina generala podkapacitirana te da kao takvi ne mogu shvatiti politički trenutak.

Pojedini članovi su se pridružili njegovom mišljenju pitanjem:
Tko su ti generali i koje su im zasluge da vrijeđaju Čovića?, dok je Žejko Raguž, Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i zastupnik HDZ-a u hrvatskom saboru upitao:
Što su radili 22 godine? Šutjeli su dok su dobivali novac, a sada kada se radi o njihovoj koži viču.

I Miro Grabovac Titan izašao je s pitanjem:
Što će generali u Hrvatskoj? I ja sam se borio pa nisam pobjegao. Nisu u pravu što napadaju Čovića.

Radi se o općem nacionalnom, a ne o stranačkom interesu

General Jelić u pismu je upoznao HNS-ovce da je 15 godina vođena istraga protiv njega i desetaka hrvatskih branitelja.

Također, odgovorio je i što je on činio za hrvatske branitelje i na koji način je pomagao obranu generala Ante Gotovine, Paške Ljubičića, Darija Kordića i drugih hrvatskih branitelja.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora,

Koristim prigodu obratiti vam se vezano za sjednicu Predsjedništva HNS-a od 20.03.2017.godine na kojoj ste u točki “Analiza stanja braniteljske populacije” raspravljali i komentirali moj nastup u emisiji “Iza zavjese” prvoga programa HRT-a od 15.03.2017.godine koju je vodio gospodin Tihomir Dujmović.

Neki od vas su postavljali pitanja u smislu gdje sam ja bio i što sam radio po pitanju ove problematike dok meni nije podignuta optužnica. Ja vam želim odgovoriti na ovo i još neka pitanja vezana za ovu problematiku. Prije podizanja optužnice,skoro 15 godina je vođena istraga protiv mene i desetine drugih hrvatskih branitelja.

Sve te godine sam bio pod ogromnim pritiskom kao i moja obitelj koja je bila pod velikim stresom koji se odrazio i na zdravlje članova uže moje obitelji, ali bez obzira na pritiske i posljedice neprekidno sam bio uključen pomažući mnoge obrane hrvatskih branitelja protiv kojih su vođeni ili se još vode procesi u Den Haagu ili pred sudovima u BiH. U nekim procesima sam aktivno sudjelovao u pripremama obrana a u dva navrata sam bio i svjedok obrane u Den Haagu 2002. i 2010.godine za više njih sam prikupljao materijalnu i financijsku pomoć kao i za njihove obitelji koje su bile egzistencijalno ugrožene. Na jedan od ovih navedenih načina sam pomagao obranama Darija Kordića, Ante Furundžije, Paške Ljubičića, Ante Gotovine, Marka Make Radića, kao i šestorici hrvatskih uznika koji se sada nalaze u Den Haagu, i drugim javnosti nepoznatim braniteljima.

Svi moji navodi su provjerljivi kod navedenih ili njihovih obitelji.

Dragi prijatelji, vi znate jeste li nekome pomagali i pomogli u ovim procesima i ako jeste hvala vam, a ako nise ni sada nije kasno se uključiti.

Više puta razgovarali smo sa visokim dužnosnicima HNS-a kao i sa nekim predstavnicima braniteljske populacije pri HNS-u, te molili za pokretanje parlamentarne rasprave svih hrvatskih zastupnika u parlamentarnim institucijama BiH i Federacije BiH o postupanju pravosuđa BiH koje primjenjuje retroaktivno Kazneni zakon od 2003. godine za djela od 1991.do 1995. godine i uporabljuje različite pravne kvalifikacije za navodno slična kaznena djela, a po pravilu na štetu hrvatskih branitelja.

Također smo razgovarali da se financijski pomognu obrane branitelja protiv kojih se vode procesi i da se kroz zapošljavanje članova obitelji pomogne braniteljima kojima su obitelji egzistencijalno ugrožene.Još nikakva organizirana rasprava nije pokrenuta na parlamentarnoj razinim, a pomoć obranama i ugroženim obiteljima svela se na rijetke primjere lokalnih zajednica u sukladnosti sa njihovim mogućnostima. Nije nam ni shvatljivo niti prihvatljivo da se ovi zahtijevi kao i zamolbe za materijalno-financijsku pomoć obranama branitelja i zapošljavanje članova njihovih obitelji koje su egzistencijalno ugrožene, jer se vode procesi protiv njihovih staratelja i hranitelja, tretiraju kao procesi koji stvaraju političke podjele.

Mi želimo suprotno, kroz dijalog i informiranost osnažiti političko jedinstvo identificiranjem problema koji se ne bi smjeli koristiti za unutarstranačka prepucavanja i dnevnopolitičko politikanstvo, jer smo više nego duboko uvjereni da se radi o općem nacionalnom, a ne o stranačkom interesu bilo koje stranke, branitelji nisu vodili osobne i privatne ratove i ne smiju se prepustiti u procesima samima sebi i svojim obiteljima.

Mi ćemo i dalje nastaviti upoznavati hrvatsku javnost o ovim procesima i problemima sve dok hrvatski branitelji ne budu imali jednak status pred pravosudnim institucijama u BiH kao i pripadnici drugih vojnih formacija, i dok se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima u BiH u Domovinskom ratu.

U nama postoji nada za aktivnije i učinkovitije uključenje svih vas u rješavanje ovih problema i na taj način pokazivanje jedinstva u cilju zaštite karaktera Domovinskog rata i hrvatskih branitelja jer je isti bio pravedan i osloboditeljski, nikako agresorski i zločinački.

Ljubuški.net

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar