MILANOVIĆ DAO PRVI INTERVJU NAKON IZBORA: Otkrio kakva će biti inauguracija i hoće li ići na paradu u Moskvu

MILANOVIĆ DAO PRVI INTERVJU NAKON IZBORA: Otkrio kakva će biti inauguracija i hoće li ići na paradu u Moskvu

Novi izabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović gostovao je u Dnevniku Nove TV.

U ekskluzivnom intervjuu Milanović se osvrnuo na stanje u državi, na svoj odnos s Andrejom Plekovićem te što od istog očekuje u svojoj novoj ulozi; razgovarao je o unutarnjoj i vanjskoj politici, a osvrnuo se i na pitanje vojske RH koje je tijekom prethodno održanih izbora često bilo meta brojnih govorljivih rasprava.

“Zoran Milanović uvijek je bio i jest zanimljiv sugovornik koji nikoga nikada nije ostavio ravnodušnim, pa tako neće niti na početku predsjedničkog mandata”, izjavio je urednik i komentator Nove TV Mislav Bago koji je vodio intervju.

“Što ljudi mogu očekivati od vas kao predsjednika?” pitao je Bago. “Da branim Ustav, borim se protiv lopovluka, sve ono što sam rekao u kampanji”, odgovorio je Milanović.

Tragedije u Splitu i Andraševcu

Komentirao je i trostruko ubojstvo u Splitu.

“Šokiralo me to u Splitu, nije baš siguran grad, kao što tvrdi gradonačelnik, ali nije ni najgori. Treba raditi više na prevenciji. Mogu razumjeti ljude što pišu na Facebooku, ali to sad treba prestati i Vlada u tome ima moju podršku”, komentirao je situaciju u Splitu nakon trostrukog ubojstva.

Bilo je riječi i o tragediji u Andraševcu gdje je izgorio dom za starije i nemoćne, a poginulo je šest štićenika.

“Dogodio se užas i to je grozno. Mi smo sve starija nacija i trebamo ulagati u odgovarajuće vrste skrbi za ljude. Grad Zagreb ima u javnim domovima ni 4 tisuće kreveta i tamo je smještaj u prosjeku 4 tisuće kuna. U privatnim domovima taj iznos je i do tisuću eura. To je ozbiljan politički problem i svatko tko želi vlast u zemlji morat će odgovoriti na zahtjeve građana koji su realni i opravdani”, kaže Milanović.

Inauguracija u Uredu predsjednika

Što se tiče inauguracije, Milanović je rekao da će inauguracija biti u Uredu predsjednika.

“Neće biti lente, inauguracija će biti u Uredu predsjednika s ljudima koji tamo trebaju biti”, rekao je Milanović.

Bilo je govora i o danu pobjede u Rusiji.

“To je legendarna ruska parada koji su oni počeli slaviti kao rusku pobjedu nad najvećim svjetskim zlom i mislim da ću otići na to. Ja ne podržavam aneksiju Krima, ali to ne znači da neću održavati dobre odnose s Rusijom”, rekao je Milanović.

Govorio je i o potencijalnom dolasku Dragana Lozančića na Pantovčak.

“Sklon sam da Lozančić bude dio mog tima, ali to ovisi o njemu. Ako se uspijemo dogovoriti, radit će sa mnom. A što se tiče SOA-e, to neka Vlada odluči, njima ću to prepustiti”, kaže Milanović.

Milanović kaže da neće biti svađe oko nabave vojnih aviona jer o tome odlučuje vlada.

“Predsjednik je vrhovni zapovjednik oružanih snaga samo u vrijeme rata. Sustavom upravlja Vlada, a ja ću im biti partner”, zaključio je Milanović.

Najavio je i da će inicirati da se hrvatski vojnici vrate iz Afganistana jer je to besmislena misija.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing