Milanović izbacuje Linića iz SDP-a, Komadina krenuo u rušenje Milanovića

Milanović izbacuje Linića iz SDP-a, Komadina krenuo u rušenje Milanovića

PREDSJEDNIŠTVO SDP-a tražilo je od Glavnog odbora strane da izbaci Slavka Linića iz SDP-a. Prema neslužbenim informacijama, četiri od 15 članova Predsjedništva SDP-a glasalo je protiv izbacivanja Linića. Nitko nije bio suzdržan.

Predsjedništvo SDP-a inače broji 17 članova, ali dva su mjesta ostala upražnjena nakon ostavki Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel. No, nije poznato koliko je članova Predsjedništva stiglo na sjednicu, s obzirom da je većina izbjegavala novinare i u središnjicu SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu ušuljala se kroz stražnja vrata.

U Predsjedništvu SDP-a sjede Vedran Babić, Arsen Bauk, Davor Bernardić, Biljana Borzan, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Željko Jovanović, Mihael Zmajlović, Ranko Ostojić, Mirando Mrsić, Neven Mimica, te potpredsjednici stranke Zlatko Komadina, Gordan Maras, Milanka Opačić i Rajko Ostojić.
Protiv Linićevog izbacivanja su glasali Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, koji su potpredsjednici stranke, a Linićevu izbacivanju usprotivili su se i Davor Bernardić i Mirando Mrsić.

Šef zagrebačkog SDP-a Bernardić sa Zoranom Milanovićem se, kao što je poznato, teško podnosi. Mrsićeva bliskost s Linićem pak nije nikakva tajna; Linić je otvoreno podržavao Mrsića kada se na unutarstranačkim izborima birao šef zagrebačkog SDP-a.
Komadina: Želim biti predsjednik SDP-a

Izbacivanje Linića iz SDP-a predložio je sam šef stranke Milanović, a Komadini to nije baš dobro sjelo. Na izlasku sa sjednice Predsjedništva Komadina je u razgovoru s novinarima rekao da će se kandidirati za šefa SDP-a!

"Na idućim izborima kandidirat ću se za predsjednika stranke", rekao je Komadina. Nije međutim želio odgovoriti na pitanje hoće li tražiti izvanredne izbore ili će čekati redovne unutarstranačke izbore za dvije godine. Odnosno kazao je da je "subota novi dan". Komadina je također kazao da ga izvršna vlast ne zanima.
Bernardić: Glasao sam protiv Linićeva isključenja 

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić potvrdio je da je glasao protiv izbacivanja Linića iz stranke.

"Izbacivanje ili obračun nikome ništa dobro nije donijelo. Treba naći snagu za zajedništvo i da građani počnu živjeti bolje, jer je to jedini način da realno podignemo ugled SDP-a", kazao je Bernardić nakon sjednice Predsjedništva.
Jovanović: Ni jedan interes, niti jedna frustracija, niti jedna ambicija SDP-ovca ne može biti na štetu stranke

Željko Jovanović potvrdio je večeras nakon sastanka Predsjedništva SDP-a da je pokrenut postupak isključenja Linića iz stranke.

"Odlučili smo da ni jedan interes, niti jedna frustracija, niti jedna ambicija SDP-ovca ne može biti na štetu stranke. Jedini cilj SDP-a je u narednom periodu ojačati rad stranke i osigurati osvajanje drugog mandata", kaže Jovanović.

Linića može izbaciti samo Glavni odbor

Slavko Linić već ranije je kazao kako očekuje da će biti izbačen iz SDP-a. No, sukob Linić-Milanović ovakvom odlukom Predsjedništva SDP-a nije završen. Linić je član Glavnog odbora SDP-a, što znači da ga samo to tijelo može isključiti iz stranke.

A bivši ministar financija u stranci i dalje ima snažnu potporu; osim lidera "riječkog klana" Komadine i Obersnela, otvoreno ga je podržao i utjecajni član SDP-ove zagrebačke organizacije Rajko Ostojić. 

Kako stvari trenutno stoje na Linićevoj su strani i šef zagrebačkog SDP-a Bernardić, te još jedan utjecajni zagrebački SDP-ovac Mrsić. A ako iza Linića stanu i zagrebački i riječki SDP, bivši ministar financija mogao bi Milanoviću dobrano zagorčati život.

Naime, u Glavnom odboru SDP-a sjedi 103 članova stranke, od čega ih čak trećina dolazi iz redova zagrebačkog SDP-a. Sjednica Glavnog odbora SDP-a održat će se u subotu.

Izvor: http://index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar