Milanović: Neću dozvoliti da se BiH marginalizira u Europi

Milanović: Neću dozvoliti da se BiH marginalizira u Europi

Hrvatska vlada pomaže BiH, ali to je naša dužnost, kultura srca i više od obaveze. To ćemo raditi i ubuduće koja god vlada u Hrvatskoj bila, rekao je jučer nakon otvorenja Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović.Milanović je naglasio da će se Hrvatska, u mjeri u kojoj to ljudi u BiH žele, zalagati da BiH ponovo postane prostor slobode i sigurnosti, a mjesto za to je Europska unija.
"EU nije idealna, ali je bolja od onoga što smo vidjeli ranije.

Neću dopustiti, u onoj mjeri u kojoj se hrvatski glas bude mogao čuti u Evropi, da se BiH marginalizira i da joj se postavljaju nemogući i neostvarivi uvjeti za ulazak u EU i da postane dnevni meni birokracije. Hrvatski je interes da BiH bude stabilna država koja je u stanju prije svega brinuti sama o sebi i time će biti bolji hrvatski susjed", poručio je Milanović.

Bio sam više puta u samostanu u Fojnici, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ali danas mi je bila posebna čast da prisustvujem otvorenju muzeja. Muzej, dodao je on, ali i samostan, vrijedna su kulturna i povijesna baština BiH.

"Ovakva mjesta čine Bosnu i Hercegovinu Bosnom i Hercegovinom. Svi se trebamo zamisliti nad ovim vrijednim eksponatima, svim trudom koje su franjevci kroz stoljeća uložili. Ovo je za ponos i još jednom želim izraziti čast i zadovoljstvo prema ovom velikom djelu franjevaca", istakao je Bevanda.

U Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici jučer je, u prisustvu brojnih gostiju, otvoren muzej samostana. Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u BiH, s povijesti dugačkom sedam vijekova. U samostanu se nalazi povijesno, vjersko i kulturno blago o katoličkoj prisutnosti u ovom dijelu BiH, ali i o suživotu različitih naroda kroz vijekove. U biblioteci i muzeju nalazi se oko 50.000 naslova, a izgradnja zgrade muzeja trajala je 14 godina.

Vlada Republike Hrvatske bila je najveći donator tokom izgradnje nove zgrade muzeja.

Izvor:http://hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar