Milanović ustraje da je BiH važnija od ulaska Finske i Švedske u NATO

Milanović ustraje da je BiH važnija od ulaska Finske i Švedske u NATO

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak da stanje u Bosni i Hercegovini može “izmaknuti kontroli” i da je to pitanje prioritetnije od ulaske Finske i Švedske u NATO.

Milanović je ranije kazao da treba blokirati ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO ako se prije toga ne reformira izborni sustav u BiH i onemogući brojnijim Bošnjacima da preglasaju Hrvate na izborima zakazanima za listopad, prenosi Hina.

“Hrvatsku kao članicu NATO-a i EU-a smeta i zabrinuta je zbog stanja u BiH. Ono sigurno može izmaknuti kontroli, ne totalnom ratu, ali kontroli. Nije li to opravdani sigurnosni interes? Ja mislim da to prijeti u ovom trenutku više nego što Rusija prijeti Finskoj. Ne da mislim, sto posto prijeti više”, kazao je Milanović novinarima.

Ponovio je da se problem izbora u BiH, bude li potrebno, treba riješiti blokadom Švedske i Finske i u tome očekuje podršku Plenkovića koji se još nije očitovao (na Milanovićev poziv da održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost).

“Ja samo čekam da on krene provoditi ono što ja govorim da treba, ja ću se maknuti istog trena. Njemu će pljeskati u Livnu. Ali onda mu neće pljeskati u Bruxellesu jer on mora doći tamo i pokloniti se”, izjavio je Milanović.

Dodao je da je “ekstremna, krajnja varijanta” da se ostvare prijetnje Hrvata o proglašenju trećeg entiteta u BiH, ali će to “uz ovakvog jadnika od premijera morati podržati”.

“Ja ovo radim da se to izbjegne”, istaknuo je

Plenkovića je optužio i da ga je u četvrtak na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u Varšavi “ogovarao, pljuvao i proglašavao luđakom”, umjesto da postupi kao njemački kancelar Olaf Scholz koji je “uzeo u zaštitu svog predsjednika”. Kijev je odbio posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog navodne bliskosti s Rusima.

“Tako se ponaša Njemačka u ozbiljnim stvarima, a Plenković i HDZ se ponašaju kao obična balkanska banda sitnih izdajnika”, rekao je Milanović.

Obrušio se i na predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kojeg je optužio za oholost zbog izjave da Plenković ima veze i prijatelje u Bruxellesu pa sređuje dolazak visokih dužnosnika EU-a.

Milanović kaže da Izetbegoviću “netko drži leđa” ako može izjaviti da mu se “baš fućka što dolazi predsjednica Europske komisije (Ursula von der Leyen)”.

“Prvo, Plenković nema veze u Bruxellesu niti ja imam veze u Bruxellesu, Plenković je premijer punopravne članice Europske unije. Imamo status i taj status moramo koristiti i ja ću se žestoko, svim institucionalnim sredstvima, boriti da taj problem bude pred nosom, ali dovoljno izoštren svima u Europi i svijetu”, rekao je Milanović, dodavši da je prekasno za dolazak von der Leyen u BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar