MILANOVIĆ VS. BANOŽIĆ ‘Pa tko je ta mala stranačka štetočina?! Neka priča o muškom razgovoru, ali ja s njim neću pričati‘

MILANOVIĆ VS. BANOŽIĆ ‘Pa tko je ta mala stranačka štetočina?! Neka priča o muškom razgovoru, ali ja s njim neću pričati‘

Zoran Milanović u Požegi je reagirao na zadnji incident kada je ministru obrane Mariju Banožiću zabranjeno govoriti na prisezi vojnika.

– Ne može Hranj ništa tražiti, ja sam mu to naredio. Ministar Banožić ima posla, a danas se upleo u zapovjedni lanac i instalirao političku osobu, glasnogovornicu MORH-a da to odradi. To je politička svinjarija. Mora se znati hijerarhija u vojsci, a kada prestane slati zaslužne brigadire u mirovinu, možemo razgovarati. Nema tu ministra, samo Plenković. Nije ovo HDZ pa da tako vode vojsku – kazao je Milanović. – prenosi Jutarnji.hr

– Sve je zakonito i još više po Ustavu. Ja sam vrhovni zapovjednik, a on ima skrbnika – Plenkovića. Njegovo ponašanje je protuzakonito, i laže. Nepripremljen je i pun frustracije, no moj položaj je jači. Neće biti strančarenja. Hvala Bogu pa ne mogu narediti raspust u vojsci… Ponavljam, neće biti strančarenja – nastavio je Milanović.

– Smatraju moju odluku nezakonitom. Ok, to je bila gesta. Bit će toga još, ma on će nama govoriti o zakonu… – vidljivo uzrujan bio je Milanović.

– Taj ministar je svojim šparanjem doveo vojsku na rub siromaštva. Sad će biti rebalans. Mene vojska servisira, pa taj helikopter koji spominju je letio par puta. U vertikali se ministra ne pita ništa, to zna svaki profi vojnik. Dok ne vrati Burčula u službu – ovako će biti do daljnjeg – oštro je poručio Milanović.

– On može temeljem zakona šikanirati ljude, to je zlouporaba prava. E pa ja se obijesno koristim svojim pravom da mu nanesem štetu. Neću dati obrazloženje. Okupio je generale prije mene i tražio ostavku. Pa tko je on!? On je stranačka instalacija. To je najgore strančarenje. Po kojim kriterijima ljude šalje u mirovine? On je zlouporabio ovlasti. I on priča o muškom razgovoru, ja s njim više ne razgovaram. S kim ću razgovarati? Pa neću s patrijarhom SPC-a, valjda s Plenkovićem.

On je zlostavljač vojske, čovjek koji je zalutao u u sustav, a samo zato što je s četrdeset i kusur godina došao na prvi važniji položaj. On je mali stranački štetočina – kazao je Milanović.

– Ovdje se radi o običnoj divljačkoj šikani. Pitajte, tu sam, rekao je Milanović na pitanja o sličnosti ove situacije s onom oko Vrhovnog suda. Dodao je da je ministar stranački administrator kojeg sutra ne mora biti, a da vojnici uvijek postupaju po naredbi vrhovnog zapovjednika.

– Za ovo danas se ne traži suglasnost. Svako imenovanje na kraju donosi predsjednik, ne ministar. On samo daje suglasnost. Ako je ne da, ne da. Ali mora objasniti zašto. U današnjem slučaju ne treba suglasnost. To su dva pola moći, jedan je viši – kazao je Milanović dodajući da, ako ministar ne da suglasnost za nešto, on ne može ništa.

– Ministar je običan eksponent svoje političke stranke i zato je važno da vojska nema doticaja s dnevnoj politikom. Ja nemam stranačkih okova, nikome ne dugujem ništa – kazao je.

– Ja sam mislio otići za Zagreb, odvesti mamu na Mirogoj. Vidio sam što je rekao Banožić. To je laž do laži. Htio je umočiti načelnika GS-a. Traži njegovu ostavku. Tko je on da traži ostavku? Neka se vrati odakle je došao. Engleski ne zna govoriti, ne zna pisnuti, s kim razgovara? Bio je neki dan u Bruxellesu, pitajte ga je li imao konzultacije s Uredom predsjednika? Kao dudlek je otišao u Bruxelles, tamo je neke dogovore napravio, ja sam to sutra dužan provesti. Tako je kad nedokuhani, slabo obrazovani ljudi, koji ništa bitno nisu radili u životu… Nebitan je, a radi užasnu štetu – kazao je Milanović.

– Ovo je ispod svake razine. Poslao si svoju suradnicu, da istisne službenog moderatora. Ovo je problem. To je jedan beznačajan tip kojeg se može pripitomiti. Tko može smijeniti načelnika glavnog stožera? Nitko. Vlada i predsjednik zajedno. Krenem li ja talasati i tamburati po generalima i časnicima koji su bitni njemu i njegovim mentorima, to će biti katastrofa. Ja to ne radim. Tako divljački nekoga najuriti u penziju, godinu dana prije penzije. To može samo low-life – rekao je predsjednik.

Milanović je svoje 40-minutno izlaganje zaključio opservacijom oko generala Praljka, čiji je mural sinoć uklonjen u Zagrebu.

– Imam poštovanje prema njemu jer si je oduzeo život, a imao je još samo par godina za odslužiti u Haagu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar