Milanović za BiH traži kandidatski status, stiže podrška od Orbana i Dude

Milanović za BiH traži kandidatski status, stiže podrška od Orbana i Dude

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovio je u ponedjeljak da Bosni i Hercegovini treba dati status kandidata za Europsku uniju, kao i Ukrajini, koja je po njemu u puno težem položaju od BiH, a drugačiji bi postupak “nalikovao sadizmu”, ocijenio je.

Europska komisija, koja nikad do sada nije takvom brzinom objavila mišljenje o nekoj kandidaturi za članstvo, preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju.

“Ja sam za to da se cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli jer će biti jako teško objasniti, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldova mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može”, kazao je Milanović, javlja Hina.

Ocijenio je i da Europska komisija nije takvu odluku donijela na vlastitu inicijativu

“Komisija u takvim stvarima nije autonomna, to je tehničko birokratsko tijelo i netko drugi – (francuski predsjednik Emmanuel) Macron, (njemački kanclear Olaf) Scholz, bilo tko, je odlučio ili su se uskladili da se nastupi na takav jedan otvoren, prijateljski način prema Ukrajini i Moldovi”, rekao je.

“To je u redu, ali Hrvatska ne može nikako dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat”, dodao je.

“Ako im sada ne damo status kandidata onda ih praktički ne percipiramo kao državu”, kazao je hrvatski predsjednik.

BiH je zemlja u kojoj “nema oružja, nema rata, nema teritorijalnih sporova” pa bi nedavanje statusa kandidata BiH u ovoj situaciji “nalikovalo sadizmu”, ocijenio je.

“Očekujem da se hrvatska vlada i premijer zauzmu za to”, poručio je Milanović.

Mađarski premijer Viktor Orban podržava davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, ali smatra da bi status trebali dobiti i Gruzija, Bosna i Hercegovina.

Ovo je rekao zamjenik državnog sekretara u kabinetu premijera Bertalan Havasi, prenosi Hirado.hu

“Viktor Orban se složio s prijedlogom EU da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Međutim, dodao je da Mađarska, zajedno s još nekoliko zemalja članica, smatra da bi Gruzija i BiH trebalo da dobiju članstvo istim tempom”, saopćeno je.

Osim toga danas se održava sjednica ministara vanjskih poslova EU na kojoj je Slovenija predstavila plan kako podržati Bosnu i Hercegovinu i dodijeliti joj kandidatski status.

Na samitu zemalja Inicijative tri mora, koji se održava u Rigi, predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je članice EU i njihove predsjednike da podrže kandidatski status BiH na predstojećem sastanku Vijeća EU.Prijedlog je direktno podržao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

“Predsjednik Slovenije je želio da podržimo napore BiH i dali smo pozitivan odgovor. Mi podržavamo davanje kandidatskog statusa BiH, sada je na Vijeću EU da odluči o tome”, rekao je Duda tokom press konferencije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar