Minimalac za žene – 1.500 eura

Minimalac za žene – 1.500 eura

Ministrica za pitanje žena u vladi Austrije Gabriele Heinisch-Hosek zatražila je, povodom 8. ožujka, da se minimalac za žene poveća na – 1.500 eura.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku Österreich, potvrdila kako i dalje 39 posto žena u Austriji zarađuje manje od muškaraca, dodajući da se ta razlika, ipak, polako smanjuje.

"Željela bih da to ide brže. Zbog toga želim da se u gotovo svim gospodarskim granama, na osnovu kolektivnog ugovora, usvoji minimalna zarada za žene u visini od 1.500 eura", naglasila je Heinisch-Hosek.
Istaknula je kako je u gotovo svim gospodarskim granama postignut minimalac u visini od 1.300 eura, dodajući da je u Austriji to premalo za život.

Žene zaposlene na pola radnog vremena, kako zahtjeva, trebaju imati pravo na informaciju kada u njihovom poduzeću bude slobodno radno mjesto s punim radnim vremenom.

Heinisch-Hosek je najavila kako će vlada puno novca uložiti i u brigu o djeci, kao i cjelodnevnoj školi, prenosi Tanjug.
"Bilo bi važno da više žena dobije posao na puno radno vrijeme i onda bi bilo manje prekovremenog rada, koji, u dvije trećine slučajeva, pogađa muškarce", kazala je.

Isto tako Heinisch-Hosek poželjela bi kvote za žene, koja u Austriji postoji u državnim poduzećima i javnoj administraciji, u privatnom sektoru.

To, međutim, kako je rekla, ne nailazi na odobravanje koalicijskog partnera Narodnu stranku (OVP).
"Predlažem kvotu za žene u upravnim odborima i u daljem koraku i na direktorskim pozicijama", naglasila je Heinisch-Hosek.
/bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar