Ministri obrane NATO-a pojačavaju podršku Ukrajini, stiže podrška i za BiH

Ministri obrane NATO-a pojačavaju podršku Ukrajini, stiže podrška i za BiH

NATO pojačava podršku Ukrajini, dok dodatno jača odvraćanje i odbranu i povećava zalihe, rekao je danas generalni sekretar Jens Stoltenberg u srijedu nakon sastanka ministara odbrane zemalja NATO-a u Briselu.

Ministri odbrane donijeli su odluke o daljem jačanju odvraćanja i odbrane Alijanse, što je uključivalo i odobravanje novih smjernica za planiranje odbrane NATO-a, saopćeno je iz NATO-a.

“Ovo odražava stvarnost da živimo u opasnijem svijetu uz agresivno ponašanje Rusije, stalnu prijetnju terorizma i izazove koje postavlja Kina. To će pokretati promjene sposobnosti u godinama koje dolaze. I osigurajte da naše odvraćanje i odbrana ostanu jaki i kredibilni”, rekao je Stoltenberg.

Ministri su također govorili o načinima za jačanje industrijskih kapaciteta i popunjavanje zaliha naoružanja i municije, za kojima je potražnja veća nego ikad, s obzirom na podršku saveznika Ukrajini bez presedana.

Mjere uključuju potrebu za povećanjem industrijskih kapaciteta i blisku saradnju sa industrijom, kao i reviziju ciljeva NATO-ovih kapaciteta za zalihe municije

Saveznici se slažu oko potrebe da rade ruku pod ruku sa odbrambenom industrijom na povećanju industrijskih kapaciteta i već razmatraju ciljeve NATO-a za zalihe municije.

Nadovezujući se na mjere zaštite ključne podmorske infrastrukture, Stoltenberg je najavio uspostavljanje Koordinacijske ćelije za ključnu podvodnu infrastrukturu u sjedištu NATO-a.

“To će olakšati angažman s industrijom i okupiti ključne vojne i civilne dionike”,  rekao je on.

Ministri su također razgovarali o važnosti većeg ulaganja u odbranu i o tome kako se graditi na obećanim investicijama u odbranu, te budućim obavezama nakon 2024. godine.

Saveznici su se u utorak sastali s ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim kako bi razgovarali o situaciji na terenu i najhitnijim vojnim potrebama Ukrajine. Ističući priliku Ukrajine da preokrene ratnu ravnotežu, Stoltenberg je pozdravio obećanja podrške koju su NATO saveznici dali Ukrajini, uključujući više teškog naoružanja i vojnu obuku.

On je također zahvalio saveznicima na njihovom značajnom doprinosu NATO-ovom paketu pomoći u pogledu sposobnosti, koji Ukrajini obezbjeđuje hranu, gorivo, medicinske potrepštine i opremu protiv bespilotnih letjelica.

Ministri su se također složili da pojačaju podršku drugim ugroženim partnerima, Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar