MIRNI RASPAD BiH: Kojoj je vojsci Komšić general?

MIRNI RASPAD BiH: Kojoj je vojsci Komšić general?

”Sasvim je realno da raspad BiH bude mirnim putem”, istaknuo je Milorad Dodik, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. “Kome je do rata, kome zapobijeda Komšić? Kojoj vojsci je on general? Oni se još hvale kako su za rat. Јa odbacujem riječ rat”, poručio je Dodik. On se osvrnuo i na trenutno situaciju oko BiH kako je gledaju iz Bruxellesa, ali i Washingtona.
Kriterije za ulazak u EU danas ne bi ispunilo 18 članica
”Kada uzmete genezu trenutka kada je Balkan pa i BiH krenula prema Europskoj uniji, vidjet ćete da su se kriteriji drastično promjenili. Pa oni sami tvrde da danas 18 članica EU ne bi ispunilo kriterije da ih danas primaju. Zbog naših specifičnosti u BiH različita su i očekivanja. U međuvremenu je stiglo pismo i tajnika SAD da uspjeh BiH zavisi isključivo od nje same, ne želeći da se SAD miješaju unutrašnje pitanje BiH”, istaknuo je Dodik.
Naglasio je da Republika Srpska nema namjeru da se miješa u unutarnje stvari u Federaciji BiH, ali da RS ima institucionalnu obavezu da zaštiti konstitutivnost Srba na prostoru FBiH. “Nastavit ćemo da inzistiramo na promjenama Ustava u nekim kantonima gdje konstitutivnost nije ni formalno obezbijeđena. Tek onda kada i ako Bošnjaci i Hrvati dođu do rješenja vezano za presudu “Sejdić i Finci”, odnosno izbor člana Predsjedništva BiH koji bude za njih zadovoljavajući, mi ćemo se tek onda uključiti u raspravu o izbornom zakonodavstvu. Ima mnogo stvari koje hoćemo da kažemo oko načina izbora, transparentnosti i vlasništva mandata”, kazao je Dodik, prenosi BHRT.
Stranci iz procesa o izmjeni izbornog zakonodavstva trebaju nestati
Istaknuo je kako stranci iz tog procesa “trebaju nestati i udaljiti se”, te da se prepusti domaćim akterima da uređuju izborni okvir. “Vidimo od Amerikanaca, Engleza i Europljana ovih dana da uporno inzistiraju da član Komisije za reformu izbornog zakonodavstva mora obavezno da bude i član SIP-a. To se neće dogoditi. SIP ostaje nelegitimna i nelegalna organizacija i mora biti promijenjena. To je dio uvjeta za uključivanje nas iz RS u reformu izbornog zakonodavstva”, poručio je Dodik.
Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, Dodik je kazao da treći val jenjava “isključivo zato što smo prije dva tjedna donijeli mjere koje su dale dobre rezultate”. “Nismo sretni zbog činjenice da je pandemija još uvijek tu. Brine nas smrtnost u Republici Srpskoj i pored napora koje medicinari ulažu, vidljivo je da gubimo naše drage”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a. Najavio je kako će u travnju biti donesena odluka o povećanju plata u zdravstvu, prosvjeti, policiji kao i administrativnom osoblju u oblasti pravosuđa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar