Misteriozna smrt hrvatskog rukometaša u Makedoniji

Misteriozna smrt hrvatskog rukometaša u Makedoniji

Svi makedonski mediji u udarnim vijestima izvještavaju o misterioznoj smrti hrvatskog rukometaša. Policija tvrdi da nije bilo nasilja, a poznanici tvrde suprotno i spominju konobaricu koja ga je našla u travi.

Svi makedonski mediji u udarnim vijestima izvještavaju o tragediji hrvatskog rukometaša, 27-godišnjeg Denisa Tota, no u mozaiku koji se slaže oko njegove iznenadne smrti i dalje nedostaje puno kockica. – prenosi Slobodna Dalmacija

Previše je, naime, misterioznih okolnosti i proturječnih izjava, a jedino što se poklapa u svim izvještajima jest – da je igrač skopskog Butela, bez svijesti doveden u Klinički centar Majka Tereza u Skoplju u četvrtak oko četiri sata ujutro. Također je sigurno da sportaš nije preminuo zbog utjecaja narkotika.

Veleposlanik Sjeverne Makedonije u Zagrebu, Milaim Fetai popodne je potvrdio kako je obdukcija pokazala da Denis u krvi nije imao ni narkotike niti druge strane supstance.

– Nadam da će se sve razjasniti i saznati što je uzrok i da se neće pokazati kako se radi o nasilnoj smrti. Žao mi je mladoga života, iznimno mi je žao što se ovako završilo, ali ne znamo još uvijek uzrok. Hrvatska i Sjeverna Makedonija stoljećima grade svoje prijateljstvo i ne bih htio da se dogodi bilo šta što bi to narušilo – izjavio je Milaim Fetai za Večernji list.

Izbrisan videosnimak iz noćnoga kluba?  

Denisovi roditelji i djevojka odmah su jučer krenuli prema Skoplju, a s njima je u kontaktu stalno bio drugi sin Boris, inače rukometni vratar u Nizozemskoj. Prve neslužbene informacije su govorile da su Denisa pretukli u skopskom noćnom klubu Privilege, a njegovi poznanici su uvjeravali novinare kako su videosnimke izbrisane da bi se prikrili dokazi. Međutim, prema izjavi ravnateljice skopske bolnice dr. Maje Mojsove, Tot nije bio pretučen. Ona je u četvrtak kazala kako je mladić stigao u kliniku u kritičnom stanju da je reanimiran te da se na intenzivnoj bori za život, ali da nema tragova nasilja.

„Kad je doveden u našu kliniku, njegovo srce nije kucalo. Ono što je čudno jest da na njemu nema vidljivih tragova nasilja – izjavila je liječnica.

Kasnije se pak pojavila vijest da je kobna ozljeda nastala nakon što je pao i udario glavom o rub kolnika, što također nije potvrđeno. Informaciju da je rukometaš pretučen demantiralo je i makedonsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava javnost da je jučer 7. travnja u 04:11 sati iz Kliničkog centra dojavljeno policiji da im je D.T. dovezen bez svijesti, bez vidljivih tragova nasilja te mu je odmah ukazana liječnička pomoć. Policijska uprava u Skoplju poduzima mjere za rasvjetljavanje slučaja i o tome ćemo na odgovarajući način izvijestiti javnost”, priopćili su iz makedonskog MUP-a.

image

Igrač Vardara i hrvatske reprezentacije Ante Gadža pak za Večernji list je izjavio kako osobno nije nikad imao problema u Makedoniji i da ne vjeruje da je Denisa netko napao iz čista mira.

„Svakakve priče kruže, tako da ne znam što bi rekao, a da je približno istini. Suigrači u svlačionici pričali su da ga je našla konobarica iz tog kafića gdje se to dogodilo, kako leži u travi. Navodno je ona pozvala hitnu, ispričao je Gadža. Njegovu izjavu prenose i makedonski mediji.

Liječnica iz Skopja čiji su podaci poznati redakciji, a koja također radi o klinici gdje je u četvrtak primljen nesretni mladić, za Slobodnu je popodne neslužbeno ispričala istu kronologiju kao i ravnateljica klinike Maja Mojsova.

– Došao je u besvjesnom stanju, utvrđen je zastoj srca. Dugo smo ga oživljavali, dobio je svu potrebnu terapiju i povratili smo mu srčani ritam. Međutim, srčani arest se ponovio i nismo ga uspjeli spasiti. Nema govora da je preminuo od ozljeda. Napravili smo sve moguće pretrage, razlog smrti je ponovljeni srčani zastoj – naglasila je skopska liječnica za Slobodnu, napomenuvši da se tek mora otkriti što je izazvalo srčani arest kod mladog čovjeka.

image
Svi su šokirani, a informacije o smrti proturječne

Što se dogodilo Đakovčaninu Denisu Totu, 27-godišnjem rukometašu skopskog Butela, u elitnoj skopskoj diskoteci i noćnom klubu Privilege u tamošnjem trgovačkom centru u četvrtak u noći, još nije razjašnjeno, piše i Jutarnji list.

Prema informacijama koje su Jutarnjem dali dali prijatelji obitelji, njegovo je stanje bilo kritično i liječnici mu unatoč naporu nisu uspjeli spasiti život pa je službeno ustanovljena smrt zbog zastoja rada srca. Iz Klinike u Skoplju javili su da je rukometaš doveden bez srčane akcije, odnosno da je navodno riječ o srčanom udaru, prenosi makedonski Kurir.

“Ovo je strašna tragedija i u svoje osobno te u ime osoblja veleposlanstva, izražavam sućut obitelji. U četvrtak navečer stupili smo s njima u kontakt, kao i s liječnicima odjela Intenzivne skrbi skopskog medicinskog centra. Ujutro sam razgovarala i s makedonskim ministrom unutarnjih poslova, gospodinom Oliverom Spasovskim. Veleposlanstvo će obitelji pružiti potrebnu pomoć i nakon što se obavi obdukcija, u subotu ćemo pripremiti dokumentaciju potrebnu za prijevoz tijela u Hrvatsku, a način na koji će se to obaviti je na obitelji. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u okviru svojih nadležnosti pružit će obitelji potrebnu asistenciju i pomoć”, rekla nam je Nives Tiganj, hrvatska veleposlanica u Sjevernoj Makedoniji.

Nitko ne zna što se dogodilo u klubu

Dirljivim porukama od Denisa su se danas opraštali njegovi prijatelji, brojni ljubitelji rukometa u Makedoniji, Hrvatskoj… a njegovu fotografiju uz poruku sućuti obitelji i Butelu objavio je na društvenim mrežama i njegov bivši klub GRK Ohrid. Što se doista dogodilo u klubu, tek treba rasvijetliti.

Kako nam je rekao kolega Tomislav Kezarovski, makedonski novinar koji je kontaktirao osobe iz rukometnog miljea, mišljenja su podvojena i zapravo nitko ne zna što se dogodilo u noćnom klubu u koji zalazi skopska mladež. – Neki koje sam kontaktirao spominju da je bila tučnjava u klubu, ali službeno nitko ne zna ništa – rekao nam je kolega Kezarovski.

“Od obitelji je došla informacija da je riječ bila o verbalnom sukobu koji je prerastao u naguravanje, pri čemu je netko očito malo jače odgurnuo Denisa, koji je potom pao i udario glavom o tvrdu podlogu, što je izazvalo tako tešku ozljedu”, rekao nam je Đakovčanin.

U tom gradu u srcu Slavonije svi su šokirani zbog vijesti koja je došla iz S. Makedonije.

Za Denisa imaju samo riječi hvale

“On je bio pravi sportaš, od glave do pete. Konačno, i dolazi iz sportske obitelji. U rukometu je od malih nogu, a prije sedam, osam godina odlučio je svoj sportski put graditi izvan Đakova, pa i Hrvatske, ali uvijek se vraćao na odmor. U pauzama je išao i na treninge RK Đakovo kako bi održavao formu. Sa svima je bio i ostao u odličnim odnosima, nikad ni blizu incidentnim situacijama. Pravi, pošteni dečko i sportaš”, rekao nam je Denisov prijatelj iz rukometnog svijeta.

U Makedoniji se dobro snašao 

Inače, Tot je u Butel stigao iz Ohrida, a igrao je i u španjolskom Ademar Leonu, austrijskom Brucku te u Poreču i Bjelovaru. Jutarnji list stupio je nakon vijesti iz Skoplja u kontakt s hrvatskim igračima koji poznaju Tota i igrali su protiv njega u Makedoniji, ali zbog osjetljivosti situacije zamolili su nas da im ne navodimo ime i prezime. Za njega imaju samo pozitivne riječi.

“U Makedoniji se dobro snašao. Tražili su desnog vanjskog, a on je ispunjavao sve kriterije i činilo se da su i on i klub vrlo zadovoljni”, rekao nam je jedan od igrača.

Rukometni je put ljevorukog Tota do Butela prvo vodio preko domaćih klubova Bjelovara i Poreča, a nakon toga je igrao u redovima bivšeg španjolskog prvaka Ademar Leona te austrijskog Brucka

Do vrata reprezentacije još nije stigao, iako igrači iz njegove generacije tvrde da je bio jedan od većih talenata. Iako ga je na početku karijere usporila teška ozljeda ligamenata koljena, u Hrvatskoj je, kažu, slovio kao jedan od kvalitetnijih igrača na poziciji desnog beka a da nije bio član PPD Zagreba ili Nexea, iz čijeg se bazena redovito popunjava domaći dio reprezentativnog kadra. Budući da je iz Đakova, najbolji mogući uzor ima u sugrađaninu Domagoju Duvnjaku, koji je od njega stariji šest godina.

Denisov otac poznati je slavonski nogometni trener Igor Tot, koji je vodio više drugoligaških i trećeligaških klubova, a trenutačno je trener HNK Đakovo – Croatia. Igor Tot bio je i prvoligaški nogometaš, koji je igrajući za Inker, Cibaliju, Varteks i Slaven Belupo upisao 61 profesionalni nastup i postigao 14 golova.

Denisov mlađi brat Boris također je rukometaš, vratar koji trenutačno igra u Nizozemskoj. Makedonski mediji javljaju kako postoji mogućnosti da se utakmica prvaka Vardara 1961 i Butel Skoplja odgodi za drugi termin. “Prerano si nas napustio, dragi moj, počivao u miru. Ništa više neće biti isto bez tebe”, napisao je njegov mlađi brat Boris.

Incident iz 2013. godine

Inače, najteži incident u poznatoj diskoteci do ovog u četvrtak dogodio se 2013. godine kad je jedan od gostiju napao poznatu makedonsku manekenu Cece Mitevu, o čemu je svojedobno objavljeno:

“Jučer sam bila u diskoteci Privilege u gradskom parku, a tip je napao manekenku Cece Mitevu. Od boce koja je doletjela ‘zaradila’ je posjekotinu na nozi, a u metežu koji je nastao, gost koji je počeo nered posvuda je bacao boce. Priključio mu se s bocom još jedan gost, došlo je do naguravanja, interveniralo je osiguranje, a nasilni gost im je pobjegao, popeo se na separe, odakle ga je osiguranje jedva izbacilo”, piše Jutarnji list. 

Izvor: Dušan MiljušNikola Patković i Ante Šakić 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing