• Mještani sela Šćipe mijenjaju paradigmu odljeva mladih i oživljavaju svoje mjesto
  • Mještani sela Šćipe mijenjaju paradigmu odljeva mladih i oživljavaju svoje mjesto
  • Mještani sela Šćipe mijenjaju paradigmu odljeva mladih i oživljavaju svoje mjesto
  • Mještani sela Šćipe mijenjaju paradigmu odljeva mladih i oživljavaju svoje mjesto
  • Mještani sela Šćipe mijenjaju paradigmu odljeva mladih i oživljavaju svoje mjesto

Mještani sela Šćipe mijenjaju paradigmu odljeva mladih i oživljavaju svoje mjesto

Mještani sela Šćipe u Općini Prozor-Rama odlučili su sami oživjeti svoje mjesto i vlastitim sredstvima napravili teren za stadion, počeli graditi put te privukli podršku općine i dijaspore mijenjajući paradigmu o odlascima mladih čime su oduševili mnoge.

Foto: Uređenje puta Liska – Šćipe

Interesantno je to da su ovu pozitivnu priču pokrenuli mladi mještani koji su se nakon brojnih akcija odlučili uključiti u rad mjesne zajednice i mijenjati stvari u svome mjestu, te za predsjednika izabrali Amela Imamovića, koji sa stanovnicima provodi brojne vizije u djela.

Provode vizije u djela

Tako su na lokalitetu na kojem su kao djeca igrali nogomet napravili lokalni stadion, za koji su teren sami orali, frezali, zasadili travu i ogradili, te u konačnici dobili i financijsku pomoć, te obećanje za potrebnu opremu kako bi zablistao u punom sjaju.

Ta akcija ih je motivirala za dalje, pa su s ciljem da mjesto ožive potpuno, počeli praviti i put što je izazvalo opće oduševljenje.

“Kada su ljudi vidjeli da smo teren za stadion uradili vlastitim rukama i da smo odlučili praviti put krenuli su maksimalno da doniraju sredstva tako da smo za četiri dana skupili skoro 20 hiljada KM”, kaže Imamović za Klix.ba.

Proširenje i uređenje puta kroz naselja Šćipe i Liska

Posebno je radostan zbog činjenice da je sve te aktivnosti prepoznao i načelnik Općine Jozo Ivančević koji je obišao teren i obećao im pomoći u realizaciji priče, izgradnji puta i suvremenom rješavanje otpada u skladu sa tim da je Općine Prozor-Rama prva u BiH pokrenula Eko park i uvela ekološko upravljanje otpadom.

Amel Imamović i Jozo Ivančević

Foto: Amel Imamović i Jozo Ivančević

Posjeta i podrška načelnika Ivančevića je Imamoviću dodatni vjetar u leđa za sve aktivnosti koji se rade, pa tako planira s mještanima uz stadion za nogomet i odbojku, praviti i odmaralište sa šadrvanima i vikendicama.

Naglašava da su već u fazi izgradnje kupališta koje će unaprijediti život u tom kraju tokom ljetnih vrućina, ali i privući turiste zbog brojnih ljepota kojim obilju.

Planiraju vratiti i tradiciju održavanja teferiča koji se decenijama održavao na Blazinama uz brojne sadržaje kao što su nogometni turnir, takmičenje u bacanju kamena s ramena, skoku udalj, potezanju konopa i igranje narodnih igara

“Taj tradicionalni teferič je velika stvar i svi ovi projekti će mnogo značiti da naš kraj živi bolje”, kaže Imamović u razgovoru za naš portal.

Posebno je zanimljiva činjenica da se radi o selu s većinskim bošnjačkim stanovništvom u koje dobrovoljno ulažu i Hrvati iz susjednih sela kao i dijaspore, jer kako nam je kazao Imamović tu su međuljudski odnosi fantastični.

To se najbolje vidjelo 2019. godine kad je Općinu Prozor –Rama zahvatio nepamćeni požar do tada, te su mještani iz svih krajeva pomagali vatrogascima, a mladi Bošnjaci iz Šćipa su tada od požara spasili katolička groblja i tri kapelice.

Foto/video: Još se bije bitka s požarima – Jedan ugašen, a s drugima se borba nastavlja i noćas i sutra

Učestvovali su u brojnim akcijama, te na dvije rijeke spriječili izgradnju minihidrocentrala i sačuvali potočnu pastrmku i riječni rak, a mnogo toga im donosi i Facebook stranica sela.

Kao inženjer šumarstva Imamović nam govori s mnogo znanja i ljubavi o brojnim bogatstvima svoga kraja, koji uređuju mještani tako da bude ugodno mjesto za život po mjeri svakog čovjeka.

Zaustavljanje odljeva mladih

“Na malom prostoru je veliki broj šumskih i životinjskih vrsta, biološki diverzitet je šarolik, a uz sve to smo izuzetno bogati vodom”, govori nam Imamović uvjeren u procvat toga kraja.

Tvrdi da tome svjedoči i činjenica da je iz ovog mjesta zaustavljen odlazak mladih, te da ima onih koji pokazuju interes da kupe imanje i dođu živjeti u taj kraj.

Selo Šćipe je oko 20 kilometara udaljeno od Prozora te broji oko 50 domaćinstava tijekom čitave godine, a tijekom ljeta se broj stanovnika poveća za tri puta.

U selu postoji sve što je potrebno za život jedne zajednice, kao što su trgovina, Dom zdravlja, škola i jedna od najstarijih džamija u BiH izgrađena 1498. godine, koja je posebna atrakcija, a kad se svi projekti koji su započeti završe, Šćipe će kako Imamović vjeruje postati magnet za turiste.

“Svi smo ponosni onim što smo napravili i što pravimo. Ne kažem da je našim aktivnostima zaustavljen odljev mladih i BiH, ali u našem kraju jeste”, ustvrdio je Imamović, svjestan da je to mali korak za čovječanstvo, a veliki za selo Šćipe i Općinu Prozor –Rama.

Činjenica je da bi svojim radom, zajedništvom i pogledom na svijet mogli biti primjer mnogima, ali i motivacija za promjenu paradigme o odlascima mladih iz naše zemlje, kao i odnosima među ljudima.

/Izvor: Klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing