• Mlada Brčanka Ida Fazlić otkrila neobičan detalj na najpoznatijoj Rembrandtovoj slici
  • Mlada Brčanka Ida Fazlić otkrila neobičan detalj na najpoznatijoj Rembrandtovoj slici

Mlada Brčanka Ida Fazlić otkrila neobičan detalj na najpoznatijoj Rembrandtovoj slici

Ida Fazlić je mlada Brčanka koja je kroz ljubav prema umjetnosti i nauci, ali prvenstveno i svom znanju, pomogla u otkrivanju tajni jedne od najpoznatijih umjetničkih djela.

Kroz studije formalnog obrazovanja, ali i vannastavne aktivnosti u kojima je učestvovala, Fazlić je prikupila tehnike i znanje zahvaljujući kojem je otkrila tajnu jedne od najpoznatijih umjetničkih djela Rembrandta “Noćna straža”.

“Noćnu stražu” je naslikao Rembrandt 1642. godine i izložena u Rijksmuseum u Amsterdamu, smatra se najpoznatijim Rembrandtovim djelom. Mapiranje rendgenske difrakcije praha (XRPD) otkrilo je neobično prisustvo olovnog(II) formata, Pb(HCOO)2, u nekoliko područja slike.

Do sada, ovo jedinjenje nikada nije prijavljeno u povijesti uljanih boja. Ida i njen tim su objavili rezultate u AngewandteChemie, jednom od najstarijih i najprestižnijih svjetskih časopisa o hemiji (impakt faktor 16.82).

Fazlić je rođena u Brčkom, gdje je odrasla i završila osnovno i srednje obrazovanje
Potom, odlazi u Sarajevo gdje upisuje studije na Akademiji likovnih umjetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu gdje prikuplja važna saznanja i vještine u polju konzervacije raznih materijala, poput drveta, papira, kamena i sl.Zatim, 2017. godine upisuje magistarske studije iz Nauke i tehnologije u konzervaciji kulturnog naslijeđa na Ca’ Foscari Univerzitetu u Veneciji.

U toku dvije ipo godine u Veneciji je istraživala djela savremene umjetnosti te dobila po prvi puta priliku da sarađuje sa međunarodno priznatim naučnicima i konzervatorima.

Specijalizirala se za NMR analizu sušećih ulja koji se koriste kao vezivo u uljanim slikama i igraju važnu ulogu u reakcijama i starenju takvih djela. Uz to je odradila i dvomjesečni staž kroz Erasmus + internship program u Kunsthistorisches muzeju u Beču gdje je dobila priliku da asistira u analizama Caravaggiove slike David sa glavom Golijata.

Izvor: Facebook/E. Čustović

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing