Mlada misa don Maria Juričevića

Danas je u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, na trgu dr. Josipa Stadlera s početkom u 11 sati, euharistijsko slavlje svoje Mlade mise uz koncelebraciju 19 svećenika predslavio mladomisnik don Mario Juričević.
 
Mladomisničko geslo don Maria bilo je „In te Domine speravi!“ tj. „U tebe se uzdam Gospodine!“ (Usp. Ps 31,2)
Nakon procesijskog dolaska na prostor vanjskog oltara, nazočnima se obratio župni vikar vlč. Ivan Butum, a potom je majka Kata podijelila svoj roditeljski blagoslov sinu i slavljeniku don Mariu.

Poslije riječi pozdrava i dobrodošlice mjesnog župnika vlč. Stipe Kneževića, mladomisnikova mala rodica Marijana Prskalo izrekla je prigodnu recitaciju, a poslije svega ovoga, mladomisnik Mario znakom križa započeo je svečano euharistijsko slavlje.

Tijekom Službe Riječi prvo prigodno čitanje iz Prve knjige o Kraljevima pročitao je sjemeništarac Josip Papak, župni zbor otpjevao je prigodni Psalam, a drugo čitanje iz Poslanice Rimljanima pročitao je mladomisnikov brat Darijo.

Tekst odlomka Matejeva evanđelja na hrvatskom jeziku navijestio je don Pejo Orkić, salezijanski provincijal, a na talijanskom jeziku spomenuto evanđelje navijestio je don Danijel Vidović, koji svoju svećeničku službu obavlja u salezijanskoj zajednici u Žepču.

Riječi prigodne i nadahnute propovijedi slavljeniku Mariu i nazočnim vjernicima uputio je mladomisnikov prijatelj i nekadašnji prozorski kapelan vlč. Antonio Čutura, koji je trenutno u službi župnika u Cvitoviću i Lađevcu kod Slunja u Gospićko-senjskoj biskupiji.

Tijekom nadahnute propovijedi vlč. Antonio nakon što je iznio promišljanja vezana za nedjeljna biblijska čitanja i riječi kao što su vihor, potres, oganj, lahor, Isusov hod po vodi … progovorio je o Blaženoj Djevici Mariji kao prvoj NZ-oj vjernici koja se nije bojala.

U završnom dijelu propovijedi čestitajući poručio je slavljeniku don Mariu da mu BDM bude uzor, da se ne boji te da bude vjeran i odgovoran svećenik.

Tekst Molitve vjernika, pročitao je bogoslov Josip Dedić.

U Prinosu darova sudjelovali su članovi mladomisnikove obitelji, prijatelja, poznanika …pa je tako: Kruh  prinijela don Marieva nevjesta Zora Juričević; Kalež – mlada rodica Nikolina Lovrić; Vino i vodu – prijatelj Giorgio Ballesio te Štolu – mladomisnikov brat Darijo.

Poslije Euharistijske Službe u završnom dijelu sv. Mise, župnik Stipo pročitao je župne oglase te se zahvalio svima, a nakon njega nazočnima se obratio mladomisnik Mario koji je izrekao je riječi zahvale: Dragome Bogu, roditeljima, obitelji, rodbini, susjedima, prijateljima, svećenicima, časnim sestrama … odnosno svima onima koji su molitvama, primjerima, prijateljstvom, radom … pridonijeli ostvarenju današnje proslave i njegove svećeničke formacije.

Prije otpusta naroda, uz don Maria, mladomisnički blagoslov podijelili su još dvojica mladomisnika iz ramskoga kraja: vlč. Ivan Zovko (svećenik Zagrebačke nadbiskupije iz župe Prozor) i don Pero Burečić (svećenik Kotorske biskupije iz župe Rumboci).

Po završetku svečane Svete mise obitelj, rodbina, prijatelji … imali su priliku čestitati mladomisniku, od njega primiti mladomisnički blagoslov te se fotografirati s njim.

Prozorski vikar vlč. Ivan Butum, tijekom euharistijskog slavlja najavljivao je pojedine dijelove programa, a tekstove tijekom Prinosa darova čitao je bogoslov Ljubo Zelenika.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uzveličali su članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Anđeline Perić, SMI, koja je pored ostalih svesrdno „pomogla“ oko organizacije ove svečanosti.

U slavlju sv. Mise pored ministranaca/ce sudjelovali su dvojica prozorskih bogoslova, jedan bogoslov Gospićko-senjske biskupije te četvorica bogoslova salezijanske zajednice.

Slavlje Mlade mise nastavljeno je kod obiteljskoga stola uz narodno veselje koje je potrajalo do poslijepodnevnih sati.

Voditelj ovoga dijela programa bio je uzdolsku župnik vlč. Miljenko Džalto, a pjevanje i plesove animirali su članovi Bonus banda iz Novog Travnika. Tijekom ovoga dijela programa između ostaloga upriličeno je darivanje i čestitanje slavljeniku don Mariu.

Mladomisnikovi „kumovi“ bili su gosp. Milan Lovrić i gosp. dr. Fabrizio Morelli.

Crtice iz mladomisnikova životopisa:

Don Mario, dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor, sin je pok. Zdravka i Kate, rođ. Selak, a rodio se 3. listopada 1985. godine u Mostaru. Kršten je 9. studenog 1985. u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru.

Don Mario ima još brata Darija koji sa suprugom Zorom i sinom Dominikom trenutno žive i rade u Zagrebu, a majka Kata stanuje u Prozoru.

Inače, mladomisnikova obitelj ima korijene u Uskopaljskoj i ramskoj dolini, naime don Mariov otac. pok. Zdravko potječe iz Podgrađa u župi Uskoplje-Gornji Vakuf), a majka Kata iz Ripaca, župa Rama-Šćit.

Mladomisnik Mario, pohađao je Osnovnu školu u Prozoru, a Srednju u Prozoru i Mostaru.

Nakon što je osjetio Božji poziv odlazi u Zagreb gdje redovničku formaciju započinje 2004. godine u Salezijanskog zajednici za odgoj zvanja u Podsusedu (Zagreb).

Nakon prednovicijata u Zagrebu, tijekom kojeg završava filozofiju na Filozofskom Fakultetu Družbe Isusove odlazi u novicijat u Italiju.

Svoje prve redovničke zavjete položio je 7. rujna 2007. u Pinerolu kod talijanskog grada Torina, nakon čega se vraća u Hrvatsku na dvogodišnji praktikum kao asistent u salezijanskim župama u Zagrebu i salezijanskom Centru za mlade u Rijeci.

Završivši praktikum upisuje i kasnije i završava teologiju na Papinskom Salezijanskom Sveučilištu u Torinu. Doživotne redovničke zavjete položio je 7. prosinca 2013., u Torinu, a redovničko geslo bilo mu je “Servite Domino in letitia” (Služite Gospodinu u veselju, Usp. Ps 100).

Sveti red đakonata primio je u Torinu, 18. siječnja ove godine, a u istome gradu 18. svibnja, zaređen je i za svećenika.
Trenutno obavlja službu profesora i duhovnika u Salezijanskoj srednjoj strukovnoj školi u Torinu.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar