MLADI NAPADAČ HRVATSKOG PORIJEKLA MOGAO BI BITI NOVO POJAČANJE VATRENIH U razgovoru za SN otkriva: ‘Bila bi mi čast da me kontaktiraju iz HNS-a’

MLADI NAPADAČ HRVATSKOG PORIJEKLA MOGAO BI BITI NOVO POJAČANJE VATRENIH U razgovoru za SN otkriva: ‘Bila bi mi čast da me kontaktiraju iz HNS-a’

MARKO RAGUŽ ZA SN Mladi napadač hrvatskog podrijetla LASK-a iz Linza ove je sezone zabio 5 golova u Europskoj ligi, a danas ga u osmini finala čeka Man. United

Piše: Jure Burić, Sportske novosti

Norveški napadač Erling Haaland zaludio je nogometnu Europu, najprije golovima za Red Bull Salzburg, a od siječnja ove godine i za Borussiju Dortmund. Malo nas je na njega podsjetio napadač LASK-a iz Linza Marko Raguž. Bez namjere da ih uspoređujemo, Raguž je na utakmicama šesnaestine finala Europske protiv AZ Alkmaara briljirao.

Zabio je Nizozemcima sva tri pogotka u dvije utakmice u maniri napadača s barem stotinjak utakmica u karijeri. Osim realizatorske smirenosti i hladnoće i Raguž je stasit, visok 190 centimetara, a i on i Norvežanin su nogometno eksplodirali u austrijskoj ligi.

Vrijeme dokazivanja

Međutim, pred Ragužom je još vrijeme dokazivanja u kojem mora pokazati konstantu, a ne povremeno bljesnuti. Već večeras će imati tu prigodu u okršaju LASK – Manchester United u osmini finala Europske lige, što je i utakmica stoljeća za austrijskog predstavnika. Na žalost, ovaj dvoboj igrat će se pred praznim tribinama zbog koronavirusa.

Najprije nam recite nekoliko rečenica o sebi.

– Roditelji su mi Bernard i Josipa, imam još dvije sestre, Moniku i Mariju. Iz Novog Travnika smo, a tu je iz Hercegovine davno došao moj djed. Tata i mama su zbog ratnih događanja u BiH našli utočište u Austriji, gdje smo i mi djeca došli na svijet. Tata se bavio također nogometom, ali u nižim ligama u bivšoj državi. Stric je isto u nogometu, ali nitko nije bio na višoj razini.

Koji sport još volite?

– U tenisu nisam loš i volim ga igrati, obožavam i plivanje.

Jeste li sanjali da jednog dana budete profesionalni nogometaš, zvijezda i napravite nogometnu karijeru?

– Kao svaki dječak kojem je lopta doručak, ručak i večera, sanjao sam da budem nogometaš. Ne zvijezda, već nogometaš, da pobjeđujem, zabijam golove i tako uveseljavam one koji su došli na tribine zbog nas.

Imate li nekog nogometnog uzora i koji klub i ligu volite?

– Zlatan Ibrahimović mi imponira, a nešto nisam posebno zaluđen nekim klubom. Nemam određenu ligu kojoj preferiram, ali cilj mi je doći u lige Petice.

U kući Raguža su dinamovci ili hajdukovci?

– Podijeljeni smo, ima nas i plavih i bijelih, ali smo za Vatrene!

Koja vam je prava pozicija u momčadi?

Rad na tehnici

– Napadač! Vrhunac uživanja mi je kad vidim loptu iza leđa suparničkog vratara. Dosta radim na tehnici šutiranja s obje noge. To želim i to je neophodno napadaču, jer u šesnaestercu, kad se nađem u gol prigodi, nemam se kada namještati na bolju nogu.

Je li istina da ste prije nekoliko godina htjeli odustati od nogometa?

– Ne, ne nisam htio odustati, ne povlačim se baš tako lako. Volim izazove i ne znam što je predaja! Bilo je to prošle godine, igrao sam u drugoj momčadi LASK-a, zabio samo tri gola i to me je tjeralo na razmšljanje da promijenim sredinu, ali samo to. Vjerujem u sebe i svoje mogućnosti.

Koji trener je zaslužan za vaš razvoj?

– Ronald Brunmayr, negdašnji najbolji strijelac u austrijskom prvenstvu.

U osmini finala ste Europske lige, kako gledate na taj ogromni uspjeh?

– To je najveći uspjeh LASK-a u stoljetnoj povijesti, a za mene osobno to je highlight karijere.

Dolazi vam Manchester United, jeste li se uplašili i predali?

– Ma, kakva predaja!? Niti smo se uplašili, niti predali. Travnjak je mjesto gdje ćemo se okušati, znamo jako dobro tko su nam suparnici, ali predaje nema! Istina da je Manchester jedan od najvećih klubova na svijetu, ali to nas motivira!

Iz Engleske dolaze podcjenjivačke izjave o vašem LASK-u, kako to komentirate i što možete u večerašnjem dvoboju?

– Ponavljam, mi se nismo predali, cilj nam je sljedeća runda, i onda opet sljedeća… Bit će vrlo teško, to je nedvojbeno. Za mnoge je nerealno da mi tražimo prolaz, ali ovo je sport i mi imamo pravo na svoje želje, nadanja i ciljeve. To nam pravo nitko ne može uzeti, niti uskratiti. A oni neka pričaju što žele! I to je njihovo pravo, uostalom, zar nije Manchester izgubio od Astane u grupnoj fazi? Nema nepobjedivih!

Tko je iz suparničke momčadi najveća opasnost?

– Svi su opasni i kvalitetni, cijela momčad. Trenutačno su u top formi. Doveli su i pojačanje, briljantnog Brunu Fernandesa, ali sve to ne znači da ih se bojimo. Mi smo LASK i pokušat ćemo potvrditi našu kvalitetu i dosadašnji uspjeh, trenutačno imamo vodeće mjesto na prvenstvenoj ljestvici, ispred razvikanijih Red Bulla i Rapida, i u osmini finala Europske lige smo.

Igrate za austrijsku mladu reprezentaciju, na širem ste popisu A reprezentacije za Europsko prvenstvo, a Hrvat ste iz BiH. Jesu li vas nekad kontaktirali iz Hrvatskog nogometnog saveza i nudili kockasti dres?

– Ne, nikad nije bilo nikakvih upita ni kontakata.

Kako biste reagirali da se to dogodi?

– Bila bi mi čast, ali ja o toj temi nisam baš puno razmišljao. Koncentriran sam na stvari i situacije na koje mogu utjecati.

Mogli biste igrati i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine?

– Biti A reprezentativac jedne zemlje vrhunac je u karijeri svakog sportaša. Ja sam trenutačno član austrijske U-21 reprezentacije i meni je to čast. Mojoj obitelji i meni ova zemlja dala je mnogo. Čovjek mora biti zahvalan. Međutim, kako će se sve to razvijati ne znam, meni je najbitnije dobro igrati, zabijati golove, a sve što će doći čovjek ne može izbjeći.

Ma kakva zvijezda, imam još puno toga za naučiti

Jeste li već analizirali igru večerašnjeg suparnika?

– Osobno, proanalizirao sam igru Manchestera Uniteda, posebno njihovih obrambenih igrača. Nekoliko video zapisa dobro sam pogledao.

Igrat ćete bez gledatelja?

– Na žalost, tako mora biti! Šteta zbog naših navijača i svih onih koji su htjeli doći na taj povijesni dvoboj. Ali, to je viša sila i mi tu ne možemo ništa.

Smatrate li sebe zvijezdom?

– Ma ne, kakva zvijezda! Ja sam običan, mladi dečko koji igra nogomet i uživa u tome. Imam još toga u životu učiti, raditi, dokazivati se.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar