Mladi u BiH sve više kupuju plinske pištolje

Mladi u BiH sve više kupuju plinske pištolje

U Bosni i Hercegovini sve je veći trend kupovine plinskih pištolja, koji su dostupni po pristupačnim cijenama, već od 70 maraka.

Riječ je o replikama pravih pištolja i izgledaju autentično kao poznati revolveri, „tetejac“, „glok“ i teško je “provaliti” da nije riječ o stvarnom oružju, piše Dnevni avaz.  No, upravo zbog toga, ali i činjenice da je bez dozvole i u krivim rukama opasnost, pokrenuta je inicijativa da se i plinski pištolj zavede pod kategoriju za koju je potrebno odobrenje policijskog organa, a ne prijava, jer se zbog vjerodostojnog izgleda često koristi prilikom izvršenja razbojništava. Tako se na internetskom tržištu nalazi mnoštvo oglasa za prodaju plinskih pištolja i streljiva za njih.

Najskuplji takav pištolj moguće je kupiti za 450 maraka (artemis), a streljivo je, također, jeftino i iznosi svega pola KM po metku. I dok izgledom i zvukom prilikom ispaljenja podsjećaju na pravi, zbog čega izazivaju strah kod ljudi, plinski pištolji koje većinom kupuju mladi u BiH ne mogu nanijeti ozljede jer je cijev pregrađena.  Prvenstveno služe za zvučno označavanje početka natjecanja navikavanje lovačkih pasa na pucanj, te za zabave poput vjenčanja.  Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojske županije, ističe kako je važeći zakon o nabavljanju i držanju oružja precizno definirao uvjete pod kojim građanin može kupiti plinski pištolj i dobiti odobrenje. – Građanin je dužan u roku od osam dana nakon kupovine plinskog pištolja u specijaliziranoj trgovini, prijaviti ga nadležnoj policijskoj stanici uz dokaz o porijeklu, koja mu potom izdaje potvrdu o prijavi oružja – kaže Alić. Naglašava ,kako svaka kupovina i nabavka koja nije u skladu s važećim procedurama predstavlja nezakonito nabavljanje i držanje oružja, u ovom slučaju plinskog, te podrazumijeva utvrđivanje prekršajne odgovornosti vlasnika i njegovo sankcioniranje.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar