Mlakićev roman “Božji gnjev” proglašen najboljim

Mlakićev roman “Božji gnjev” proglašen najboljim

Najboljim hrvatskim krimićem po izboru publike proglašen je u petak na Zagreb Book Festivalu roman “Valcer protiv Eintrachta” autora Hrvoja Šalkovića, a roman Josipa Mlakića “Božji gnjev” proglašen je najboljim krimi romanom po izboru žirija, prenosi uskoplje.net.

Za nagradu vrijednu 75 tisuća kuna Šalković je odabran online glasovanjem među osam romana objavljenih u proteklih godinu dana u sklopu biblioteke Balkan Noir.

Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili
regionalnih) autora pokrenuo je prošlog ljeta 24sata u suradnji s nekoliko
velikih izdavača, Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga. Nagradu su osigurali tvrtka Podravka i Styria.

Roman ‘Valcer protiv Eintrachta’, objavljen u izdanju Naklade Ljevak,
kriminalistički je roman i napeta utrka s vremenom u lovu na psihopatskog ubojicu koji počinje u Zagrebu, a završava u egzotičnom Phuketu.

Hrvoje Šalković (1973.) dosad je objavio osam romana i dvije zbirke kratkih priča. Dobitnik je književne nagrade “VBZ 2006.”, te finalist književne nagrade “Kiklop 2007.”. Šalković je istaknuo kako mu je to druga nagrada dosad, a “napisao sam ukupno deset knjiga”.

“Prva je bila nagrada žirija, no ova je nagrada publike, što mi je posebna čast i to zato što su uz mene u konkurenciji bili doista snažni autori”, kazao je.

Josip Mlakić (1964.) nagrađivani je bosanskohercegovački pisac, autor niza
romana i zbirki kratkih priča, te filmskih scenarija. Roman “Božji gnjev”
objavio je nakladnik Fraktura, a riječ je o kombinaciji ratne drame i
kriminalističke priče ispričane introspektivnim književnim jezikom.

Nagradu vrijednu 20 tisuća kuna Mlakiću je uručio zamjenik glavnog urednika 24sata Alen Galović, koji je kazao kako je riječ o “izuzetnom piscu i izuzetno dragom čovjeku kojemu je nagradu donio fenomenalan roman”.

Za nagrade su se još natjecali romani “Pouzdan izvor” Merite Arslani, “Mima i kvadratura duga” Želimira Periša, “Vršenje dužnosti” Emira Imamovića Pirketa, “Crveno pile” Pavla Pavličića, “Devet” Andreja Nikolaidisa i “Propali kongres” Gorana Tribusona.

Seid Serdarević o ‘Božjem gnjevu’

Devet boraca u hrvatskim postrojbama u ratu u Bosni i Hercegovini poginulo je u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio. Kod svakoga je pronađena veća količina novca, a zašto su ušli duboko u teritorij koji kontroliraju bošnjačke  snage, nikome nije jasno.

Ilija, brat jednoga od sudionika akcije, također vojnik, mora saznati zašto je i kako došlo do tragičnih smrti. Pronalazeći nove, razorne dokaze, pri čemu riskira vlastiti život, Ilija saznaje tajne koje nije trebao saznati te tko i zašto stoji iza sulude akcije u koju su upletene i tajne službe, ali i nepoznati glavešine iz Zagreba.

Božji gnjev roman je u kojem se isprepleću ratna drama, kriminalistička priča, potraga za istinom i traženje pravde. Josip Mlakić u svom romanu savršeno opisuje atmosferu straha i rata i potrebu da se zadovolji pravda, a nju može osigurati samo pojedinac koji se poput starozavjetnog proroka mora suočiti sa svojim i tuđim grijesima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar