Mlijeko iz BiH može u Uniju!

Mlijeko iz BiH može u Uniju!

Mlijeko i mliječni proizvodi iz Bosne i Hercegovine mogu u Europsku uniju.
Vijest koja je jučer u jutarnjim satima došla iz Bruxellesa vratila je osmijeh svim proizvođačima iz BiH koji ispunjavaju uvjete, ali i onima koji nisu jer imaju razloga da ih ispunjavaju, jer u moru beznađa i sivila pozitivne vijesti su nasušno potrebne.

Naime, Stalni odbor Europske komisije za kontrolu i uvjete uvoza prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka u EU iz naše zemlje stavio je kao prvu točku te utvrdio kako nema nikakvog razloga da naše mlijeko ne može u Uniju. Zahtjev Hrvatske nije bio utemeljen i iz razloga što je BiH ispunila uvjete za izvoz mlijeka u EU. Dao Bog da uskoro i zemlja krene putem mlijeka.

Od danas u EU

Podsjećanja radi, Hrvatska je dan prije stupanja na snagu odluke o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju, 26. kolovoza, uložila prigovor. Dužnosnici BiH  su nakon prigovora Hrvatske zatražili reakciju Europske komisije.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na konferenciji za novinare kazao je Šarović je kako je BiH od sutra ponovo na listi zemalja kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Tu vijest ocijenio je kao dobru te važan trenutak i stimulans za poljoprivredni, a posebno mljekarski sektor.

– Naše četiri mljekare mogu nesmetano, u skladu s odlukom, izvoziti mlijeko i mliječne proizvode. Na neki način smo odahnuli, jer je ova suspenzija loše djelovala na poljoprivredni sektor i na neki način podigla tenzije, kazao je Šarović.
Podsjetio je da je do prije dvije i pol godine BiH izvozila oko 40 milijuna litara mlijeka, ali kako će izvoz sada biti znatno manji.

Ispunjavanje uvjeta

– Nadam se kako ćemo uskoro prijeći tu brojku od 40 milijuna litara, a sada je najvažnije da krenu prvi kontingenti s mlijekom i sirom, ističe Šarović.
U ovom kontesu kaže kako ima još nekoliko mljekara koje su vrlo blizu da ispune uvjete za izvoz, od koji je jedna iz Livna, a druga mljekara “Pađeni” iz Hercegovine. Uz to, najavio je kako će ovo Ministarstvo nastaviti s ispunjavanjem uvjeta kako bi u najskorije vrijeme BiH došla i na listu B, koja podrazumijeva izvoz zahtjevnijih proizvoda.
Izrazio je nadu kako nećemo imati prepreka ni od EU pa ni od Hrvatske, s kojom imamo dobre odnose i veliki obim trgovinske razmijene i od koje očekuje podršku za izvoz proizvoda iz BiH u EU.

Usorac: Pravična odluka

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a Vladimir Usorac izjavio je Feni kako je očekivana odluka Europske komisije da BiH može izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU-a.

– Dobili smo pravičnu odluku EU-a, naglasio je Usorac, ističući da Svjetska trgovinska organizacija trgovinu zasniva na pravičnosti. Posebno naglašava kako mlijeko iz BiH sada ne samo da može ići u zemlje EU, već im se otvara koridor prema Turskoj i Rusiji.

– To su dva velika tržišta, veća od EU. Nadamo se da će naš veliki dio proizvoda završiti prije svega na tim tržištima, rekao je Usorac. Inače, četiri mljekare koje su ispunile uvjete izvoza u Uniju su “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica.

Nikšić: Dokaz kvalitete bh. mlijeka

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je za Fenu kako im omogućavanje izvoza mlijeka iz BiH u EU predstavlja zadovoljstvo, prvenstveno jer dokazuje domaćim potrošačima da se u BiH proizvodi  kvalitetno mlijeko. Istaknuo je da je za proizvođače mlijeka značajno to što će početi izvoziti na tako veliko tržište, ali problem predstavlja i to  što su mljekare kojima je dozvoljen izvoz uglavnom  u inozemnom vlasništvu. Nikšić je rekao da su  četiri mljekare koje će izvoziti u EU  ujedno i najveći uvoznici mlijeka u BiH “koje nisu došle u BiH da razvijaju sirovinsku bazu, već da ostvare dodatni profit”.

Mljekari: Prve pošiljke za izvoz

Adin Fakić, direktor mljekare “Milkos” iz Sarajeva u razgovoru NAP, kazao je kako je ovakva odluka bila očekivana. Prvi izvoz ove mljekare bit će usmjeren prema Hrvatskoj i Italiji

– Najprije prema Hrvatskoj što smo i ranije radili do 1. srpnja 2013. godine  kada je ušla u EU, ali ovaj put idemo s novim proizvodima, kazao je Fakić. On je istaknuo da BiH zbog niske cijene ne može biti konkurentna u Hrvatskoj samo s mlijekom i da su upravo zbog toga odlučili ponuditi nove proizvode. Identičan komentar na ovakvu odluku imao je i direktor mljekare “Meggle” Bihać Kemal Hrnjić.

– Očekivano. Vrlo brzo imat ćemo prve pošiljke za izvoz. To će najvjerojatnije biti tržište Hrvatske. Pripremamo se da ne bude grešaka na granicama jer su sada drugačije procedure, kazao je Hrnjić.

Dedić: Očekivan stav EU-a o izvozu mlijeka iz BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je Feni kako je potvrda da je Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz mlijeka na tržište zemalja Europske unije (EU) očekivana jer su ispunjeni svi traženi europski uvjeti.

– Blokada izvoza mlijeka zbog žalbe jedne od članica EU-a, susjedne Hrvatske, kojom je 26. kolovoza izvoz bio zaustavljen baš kad je trebao početi, koliko god bila loša, dala je i jedan pozitivan rezultat – jaču svijest građana o potrebi kupovine domaćih proizvoda. To govori da aktivnosti promicanja i kupovine domaćih proizvoda treba nastaviti jer na taj način jačamo vlastite poljoprivrednike, podupiremo otvaranje novih radnih mjesta, jačamo mirovinske i zdravstvene fondove i doprinosimo stvaranju novih vrijednosti, zaključio je ministar Dedić.
dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar