MMF je spreman podržati reforme u BiH

MMF je spreman podržati reforme u BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je podržati reformske procese u Bosni i Hercegovini i Misija će doći najesen na početak razgovora s vlastima, potvrdio je Francisco Parodi, novi rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

‘’Mi smo zadovoljni nedavno ostvarenim napretkom u provođenju reformi, posebno smo zadovoljni usvajanjem Zakona o radu u Federaciji BiH i, naravno, usvajanjem Reformske agende. Ako se ta agenda provede u potpunosti, sigurno će pomoći u poticanju rasta i kreiranju više radnih mjesta za građane Bosne i Hercegovine. Mi smo spremni podržati vlasti na ovom putu’’, kaže Parodi i potvrđuje informacije o razgovorima najesen koje je "Avaz" već objavio.

Ističe da je na osnovu dosadašnjih susreta sa bh. dužnosnicima impresioniran shvaćanjem i razumijevanjem vlasti da su sveobuhvatne reforme neophodne kako bi bio poboljšan životni standard građana BiH.

‘’Nadam se da ću u narednih nekoliko godina biti u prilici da pomognem vlastima u provođenju dobrih ekonomskih politika i sveobuhvatnih reformi’’, kaže Parodi.

On konstatira da je stopa nezaposlenosti u BiH dosta visoka, a posebno zabrinjava visoka stopa dugotrajne nezaposlenosti i nezaposlenosti među mladima. Za smanjenje nezaposlenosti, kako navodi, bit će neophodno privući više investicija.

‘’Da biste to ostvarili, važno je unaprijediti poslovno okruženje tako što ćete olakšati registraciju i početak poslovanja poslovnih subjekata, ali isto tako što ćete poboljšati funkcioniranje tržišta rada. Svakako da pozdravljamo usvajanje novog Zakona o radu u Federaciji i vjerujemo da će usvajanje ovih zakona pomoći ne samo u otvaranju novih radnih mjesta nego i u bolje plaćenim poslovima u formalnom sektoru’’, ističe Parodi.

Novi zakoni, tvrdi, pomoći će da se unaprijedi funkcioniranje tržišta rada kroz: revitalizaciju procesa pregovaranja kolektivnog ugovora, omogućavanje boljeg povezivanja plaća s radnim učinkom, smanjenje negativnih poticaja za zapošljavanje, povećanje inspekcijskog nadzora nad radom radi smanjenja neformalnog zapošljavanja i bolje zaštite prava radnika.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar