Morževi na Aljasci traže čvrsto tlo i prenose poruku: Poduzmite nešto!

Morževi na Aljasci traže čvrsto tlo i prenose poruku: Poduzmite nešto!

Američka Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA) snimila je nevjerojatan prizor na plaži na sjeverozapadu Aljaske. Provodeći svoj godišnji zračni pregled morskih sisavaca Arktika uočeno je masovno okupljanje morževa.

Uzrok ovome je, nažalost, otapanje ledenjaka. 

Za razliku od tuljana, morževima je potreban odmor od plivanja, za što koriste stijenje ili ledenjake. Ljeti odlaze u Čukotsko more između Aljaske i Rusije te se nastane na rubu arktičkog leda. No, zadnjih godina led se povukao daleko na sjever te mu rub sada pokriva Arktički ocean koji je predubok za morževe koji moraju doći do dna kako bi se nahranili.

Ovakvo okupljanje na aljaškim plažama zabilježeno je i 2011. te 2013. Margaret Williams iz Arktičkog programa WWF-a izjavila je kako je ovo još jedan značajan pokazatelj dramatičnih promjena u okolišu koje su posljedica otapanja leda.

Izjavila je i kako nam morževi donose istu poruku koju su već prenijeli sjeverni medvjedi, ali i tamošnje stanovništvo o stanju na Arktiku te kako je krajnje vrijeme da se nešto poduzme na svjetskoj razini.

znanost.geek.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing