Mostar: Mjesta više nema na Farmaceutskom fakultetu ali ima na pravnom i ekonomskom

Mostar: Mjesta više nema na Farmaceutskom fakultetu ali ima na pravnom i ekonomskom

Iako je većina mladih osoba iz Bosne i Hercegovine sve brige oko upisa na fakultet završila još u srpnju a oni koji studiraju izvan mjesta stanovanja već su osigurali i smještaj, za jedan dio završenih srednjoškolaca upisna groznica se nastavlja i tijekom vrućih dana u kolovozu.Medicinska struka
Dok se jedni nisu upisali jer nisu zadovoljili test, drugi to nisu učinili jer je bilo boljih od njih, a neki su opet u ljetnim danima odlučili promijeniti izbor fakulteta. Još ima i vremena i prostora za one koji to nisu učinili u rujanskim upisnim krugovima, moći će to učiniti tijekom ovog ili sljedećeg mjeseca na jednom od deset visokoškolskih ustanova u BiH, naravno, ako ima slobodnih mjesta, piše Večernji list.
Ono što je zajedničko na svim sveučilištima je to da medicinska struka uglavnom popunjena, točnije, na svako slobodno mjesto prijavilo se i po nekoliko, pa i deseci kandidata.
A što se tiče slobodnih mjesta?! Sve je manji broj mladih ljudi koji se ne kane školovati za zavode za zapošljavanje, te su ekonomski i pravni fakulteti, za razliku od ranijih godina, ostali tek djelomično popunjeni. Za buduće brucoše koji kane indeks osigurati na Sveučilištu u Mostaru, prema podacima dekana na svim fakultetima, osim na Farmaceutskom fakultetu, ostao je određeni broj slobodnih mjesta koja će biti na raspolaganju kandidatima u drugom razredbenom i upisnom roku.
Fakulteti će uskoro objaviti slobodne kapacitete za drugi razredbeni upisni rok koji će biti održan već početkom rujna 2015. godine, a sukladno s objavljenim natječajem za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih i diplomskih studija akademske 2015./2016. godine.
Oglasne ploče
Prema tom natječaju, prijave za upis za II. (rujanski) razredbeni rok primaju se od 1. do 5. rujna 2015. godine, a primat će se samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka. Broj slobodnih mjesta za II. rok objavit će se na oglasnim pločama ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru, te na njihovim web-stranicama.
Izbor pristupnika za upis na ustrojbenu jedinicu obavlja se razredbenim postupkom, u drugom roku će se taj postupak obaviti od 7. do 12. rujna 2015. godine. Tijekom prvog razredbenog i upisnog roka na Sveučilištu u Mostaru za akademsku 2015./2016. godinu ukupno je prijavljeno 3256 kandidata. Senat Sveučilišta u Mostaru izrazio je zadovoljstvo rezultatima prvog razredbenog i upisnog roka. Kako tvrde, zanimanje kandidata bilo je na razini dosadašnjih godina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar