Mostar ne bira 8 godina, a SDA bi podijelio grad

Mostar ne bira 8 godina, a SDA bi podijelio grad

Lokalni izbori u BiH održat će se 2. listopada, a jedini grad u BiH, zasigurno i u Europi, u kojem građani nisu birali lokalnu vlast već osam godina je – Mostar.

Posljednji izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće održani su još 2008. godine. Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih zastupnika, donio je Odluku o izmjenama mostarskoga gradskog Statuta, ocjenjujući ga u pojedinim dijelovima neustavnim. Stoga je zatražena djelomična promjena Statuta koji je 2004. nametnuo Paddy Ashdown, tadašnji visoki međunarodni predstavnik, kao i izmjene Izbornog zakona BiH.Ustavni sud BiH tako je ocijenio neustavnima odredbe prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših mostarskih općina bira jednak broj vijećnika, iako one imaju drastično različiti broj birača.

Tako, na primjer, gradsko područje Jugozapad, koje ima gotovo deset puta više birača od gradskog područja Jugoistok, daje isti broj vijećnika u Gradsko vijeće. Sporna je i klauzula po kojoj građani iz bivše Središnje gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće za liste bivših gradskih općina, jer Središnja zona nije bila općina, nego distrikt u tada podijeljenome Mostaru.

Suci Ustavnog suda smatrali su da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru protivne Međunarodnom sporazumu o građanskim i političkim pravima, dok se onemogućavanjem birača iz Središnje zone grada Mostara da biraju vijećnike koji bi ih zastupali – krši Ustav BiH.

Nezadovoljstvo

Tom odlukom Ustavnog suda bile su nezadovoljne bošnjačke stranke i odluka nije provedena u Parlamentu BiH, tako da izbori 2012. u Mostaru nisu ni održani. Proteklih godina vodili su se pregovori oko uređenja Mostara, ali predmet odluke Ustavnog suda BiH nije uređenje Mostara, nego promjena neustavnih dijelova mostarskog Statuta.

Interresorna radna skupina za izmjenu Izbornog zakona nije se uspjela dogovoriti oko rješenja koje bi konačno omogućilo održavanje izbora u Mostaru. Štoviše, Zastupnički dom Parlamenta BiH nije usvojio njihov izvještaj o radu, a najviše nezadovoljstva zastupnika izazvala je upravo činjenica da nisu postigli nikakvo rješenje glede izbora u Mostaru.

Vremena za dogovor je manje od mjesec dana… No, međunarodni akteri proteklih su dana pohodili Mostar i aktivno se uključili u postizanje rješenja.

Tako je veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Elizabeth Cormack izjavila kako domaći političari moraju što prije pronaći rješenje za Mostar, dodavši kako to rješenje ne smije značiti povratak u prošlost.

– Građanima Mostara mora se omogućiti da ostvare svoje osnovno demokratsko pravo, a to je da imaju mogućnost birati predstavnike na izborima. Presuda Ustavnog suda o izbornim pravilima za Mostar bila je dovoljno jasna. Bez obzira na to o kojem se rješenju radi, ono mora voditi Mostar u budućnost, a ne u prošlost, tako da svaka etnička podjela ili bilo kakva druga podjela ne bi trebala biti dio rješenja – kazala je veleposlanica Cormack u izjavi za novinare prilikom otvaranja Američkog kutka u mostarskoj Gimnaziji.

Vremena do postizanja dogovora sve je manje, stajališta SDA i HDZ-a BiH o uređenju Mostara sve su udaljenija. SDA, iako sada niječe, zagovara podjelu Mostara, odnosno da uz Grad postoje i gradske općine, dok je HDZ BiH za uređenje bez općina. SDA optužuje HDZ da svojim prijedlogom želi dominaciju u Mostaru, što HDZ odlučno opovrgava.

Nametanje

Iz SDA sada pozivaju u pomoć OHR, koji su do jučer napadali. Tako predsjednik Gradskog odbora SDA Mostara Salem Marić iznosi da je dobro što se međunarodna zajednica uključuje u pitanje Mostara, jer je očito da nema brzog rješenja političkih stranaka od kojih je to OHR očekivao.

– S druge strane, mi i trebamo tražiti pomoć od OHR-a, jer ovo je Statut koji su oni nametnuli. Naravno, bili bismo najsretniji kada bismo mogli postići dogovor s HDZ-om. Smatram da ćemo se kad-tad vratiti za pregovarački stol i pozivam HDZ da to učinimo, ali na normalnim osnovama, a ne pod pritiskom – kaže Marić.

Predsjednik mostarskog HDZ-a BiH Damir Džeba kaže da se prije svega mora izabrati Gradsko vijeće. Odbacio je optužbe SDA da HDZ želi dominaciju.

– Jednostavno je nemoguće da mi na ovaj način možemo imati dominaciju u Gradskom vijeću, jer je većina 18 vijećnika u Gradskom vijeću, a dvotrećinska većina njih 24. Pogledajmo posljednje izbore na kojima smo dobili samo sedam vijećnika, a 2004. unutar hrvatske koalicije od pet stranaka imali smo osam vijećnika. Zato bih stvarno volio da netko kaže kako to HDZ može imati 18 vijećnika – pita se Džeba.

Svako rješenje koje će biti na tragu provedbe odluke Ustavnog suda BiH i omogućavanja izbora bolje je nego da je grad bez lokalne vlasti.

Inzko: Sramota…

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koji jedini može nametnuti rješenje za Mostar ako se političke stranke ne dogovore, drži sramotnom činjenicu da odluka Ustavnog suda BiH o Gradu Mostaru nije provedena već šest godina.

– Mostarci su jedini građani u Europi koji nisu imali mogućnost birati prije četiri godine – izjavio je Inzko, izrazivši nadu da će se to sada konačno dogoditi.

OHR: Bez podjela

Iz OHR-a su pozvali stranke da pregovaraju samo radi provođenja presude Ustavnog suda BiH.
– Ono što međunarodna zajednica ne može podržati je podjela Mostara. I političke su stranke zimus potvrdile da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenom razinom lokalne nadležnosti/uprave ispod razine grada – poručili su iz OHR-a.

Čović: Nema trgovine

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, izjavio je da se izbori moraju na jesen održati i u Mostaru te da grad na Neretvi ne smije biti iznimka. Kazao je da se idućih dana mora konačno naći rješenje za Mostar te istaknuo kako su vrhovi dviju stranaka (HDZ BiH i SDA) još davno približili svoje stavove, ali da su se problemi pojavili na lokalnoj razini.

– Da ste me prije četiri mjeseca pitali o ovome, rekao bih da smo gotovo sve dogovorili. Bojim se da još neki misle kako trgovinom mogu dobiti neku dodatnu kvalitetu za sebe, ma što god to značilo, no to nije moguće. Mostar je jedini multietnički grad u BiH i svi ga svojataju za sebe. To je kvaliteta ovoga grada i kao takav ne smije imati bilo kakve elemente podjele – smatra Čović.

Dodao je kako se u rješenju za Mostar trebaju ugraditi određene zaštite od majorizacije iako, kako je rekao, takva majorizacija danas ne postoji.

Slobodna D

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar