MOSTAR: Obrađeno 100% biračkih mjesta, HDZ osvaja 13 mandata, Koalicija za Mostar 12

Središnje izborno povjerenstvo na svojim internetskim stranicama objavilo je podatke o glasovima na proteklim izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara. Obrađeni su napokon svi glasovi, ali će se sa službenom potvrdom još pričekati. Prema podacima SIP-a BiH važećih je bilo 94,13 posto listića, a u poretku stranaka nema bitnih promjena.

 

Na vrhu po dobivenom glasovima u Gradskoj izbornoj jedinici je HDZ BiH sa 35,41 posto osvojenih glasova, slijedi koalicija za Mostar 2020 s 29,98 posto, BH Blok sa 13,16, Hrvatska republikanska stranka sa 7,11 te lista Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar sa 4,80 posto osvojenih glasova. Na Jugu je HDZ BiH osvojio skoro 53 posto glasova, a koalicija predvođena SDA skoro 20. Srpska lista je osvojila 11 posto, a HRS 8,3 posto. Glasači s područja Jugioistok najviše su povjerenja dali koaliciji za Mostar preko 70 posto, na području Jugozapad HDZ BIH je osvojio skoro 60 posto glasova, a slijedi ga HRS sa 16,40 posto.

 

 

Glasači izborne jedinice Sjever najviše su povjerenja dali bošnjačkoj koaliciji preko 65 posto, BH Blok je dobio preko 18 posto povjerenja glasača, a HDZ BiH oko 7.9 posto. U izbornoj jedinici Stari grad Koalicija za Mostar i BH Blok su dobili najviše glasova, 46,12 posto odnosno 38,61 posto. U izbornoj jedinici Zapad HDZ BiH je osvojio skoro 57 posto glasova, HRS 18,26 a BH Blok 12,52 posto glasova. Inače, mostarsko brojanje pratile su brojne kontroverze, a zbog navodnih mijenjanja adresa prebivališta, podignuta je i prijava Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije dok Hrvatski narodni sabor najavljuje kako će mostarski izborni proces poslati i pred Tužiteljstvo BiH, a od članova SIP-a traži da podnesu ostavke.

 

Naime, nakon završetka mostarskih izbora iz HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora ustvrdili su kako se masovnim prebacivanjem birača iz većinskih bošnjačkih u većinski hrvatska izborna područja provodio izborni inženjering s ciljem otimanja vijećničkih mandata hrvatskim strankama. U Gradsko vijeće Mostara bira se 35 vijećnika, od čega su njih 13 građani birali s jedinstvene gradske liste, te još 22 s izbornih gradskih područja.

 

Gradonačelnika se bira posredno u tri kruga glasovanja. Ukoliko u prva dva kruga nijedan kandidat među izabranim vijećnicima ne dobije dvotrećinsku potporu, u trećem krugu za izbor prvog čovjeka gradske administracije potrebna je obična većina.

 

Izvor: bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing